Cementara uništava jezero u Krnjači: IRCI NAM TAMANE RETKE ŽIVOTINJE

Autor: D. SIMIĆ - M. M. LESKOVAC

Vesti

08.06.2018

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Irci uništavaju srpsku prirodu! Irska cementara CRH, koja posluje u Srbiji, svakodnevno izručuje betonski otpad u baru Reva u Krnjači, kod Beograda, čime dovodi u opasnost više od 150 zaštićenih životinjskih vrsta, kojima je tu stanište. Svojim nemarom i bezobrazlukom ova kompanija, koja se inače hvali brigom o životnoj sredini, tako ugrožava čitave vodotoke, retke ptice, među kojima je orao belorepan, i životinje poput vidre.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Uhvaćeni na delu! Radnici cementare

ISPIRAJU MEŠALICE I TRUJU VODU

Međutim, CRH možda i vodi računa o prirodi u drugim zemljama u kojima posluje, ali u Srbiji to očigledno ne čini.

Dragan Simić iz Lige za ornitološku akciju Srbije, koja je na svom Fejsbuk profilu alarmirala javnost o tome, tvrdi da se to ne dešava prvi put.

Inspekcija će izaći na teren i ispitati slučaj. Tome se mora odmah stati na put

Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine

- Radnici verovatno na kraju dana tu ispiraju mešalice i to traje. Bara je stanište brojnih zaštićenih vrsta. Od 152 strogo je zaštićeno sigurno 120 njih. Među njima su orlovi belorepani, koji se hrane ribom iz ovog jezera. Tu je i stanište vidri, koje se u poslednje vreme ovde retko viđaju - objašnjava naš sagovornik i napominje da se otpad izručuje gotovo svakodnevno, te da se na taj način zagađuju vodotokovi.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Radnik cementare

Tim povodom reagovao je i ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan. On je istakao da će inspekcija izaći na teren, ispitati slučaj i preduzeti odgovarajuće mere.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

PROSIPANJE SMEĆA ZLOČIN

- Zločin je sam po sebi da se bilo kakva vrsta smeća prosipa bilo gde. Uništavanje staništa životinja i njihovo trovanje će morati odmah da se prekine. To nije lak posao, ali će se državni organi time ozbiljno pozabaviti - naveo je Trivan za Srpski telegraf.

152 zaštićene vrste ptica žive u bari Reva

Saglasan je i predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić, koji ističe da opštinske inspekcije periodično kontrolišu taj rejon i pišu kazne za nelegalno izbacivanje šuta.

Proverićemo šta se dešava u bari Reva i potrudićemo se da što češće kontrolišemo to područje

Aleksandar Jovičić, predsednik opštine Palilula

- Nadzor bismo obavljali i češće da nismo ograničeni malim brojem ljudi. Proverićemo šta se dešava u bari Reva i potrudićemo se da što češće kontrolišemo to područje - poručuje Jovičić.

Lična karta CRH

- Kompanija CRH ima sedište u Dablinu, u Irskoj
- Bavi se proizvodnjom građevinskog materijala
- Posluje u 37 zemalja i zapošljava 91.000 ljudi
- Sedište CRH u Srbiji je u Popovcu kod Paraćina, a još dve fabrike betona ima u Krnjači i Dobanovcima

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading