ĐORĐEVIĆ: Radnička prava su za mene sveto pismo!

Autor: Tanjug

Vesti

05.06.2018

11:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević izjavio je danas da se Srbija i ministarstvo koje vodi bore za radnička prava u skladu sa zakonom i da su za njega ta prava "sveto pismo".

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Zoran Đorđević

Ðorđević je, odgovarajući na pitanje novinara "zbog čega Srbija ne reaguje na sve učestalije kršenje radničih prava i staje na stranu investitora", rekao da se ne slaže sa tim i da se ne pravi razlika između privatnog i državnog ili domaćeg i stranog, već da postoji samo zakon.

- U razgovoru sa turskim investitorima sam rekao možda nešto što se ne sviđa nekim poslodavcima, da se Srbija i ministarstvo koje vodim bore za sva radnička prava u skladu sa zakonom i za mene su ta prava sveto pismo. Niko nije povlašćen, niti će biti, prava i obaveze i poslodavaca i radnika su da se drže zakona - rekao je ministar.

Kako kaže, može da se razgovara u budućnsoti o promenama zakona, ali do tada, važećeg svi moraju da se pridržavaju.

Upitan za slučaj fabrika Kajzen, Jura i Geox, Ðorđević je rekao da je slučaj Kajzena rešen, da je tamo bio inspektor, a poslodavac kažnjen, a da su, kada je reč o Juri i Geoxu, u pitanju samo pretpostavke.

- Pričali ste o uslovima u Kajzenu, jeste li ih videlil, jeste li videli slike inspektora koji je bio tamo, to nisu loši uslovi… Ali, poslodavac je kažnjen - rekao je Ðorđević.

Dodao je da se ne sme dozvoliti kršenje radničkih prava i da je dužnost države da ih zaštiti.

Rekao je i da je dužnost države da kreira bolji poslovni ambijent, nova radna mesta i da se trudi da BDP bude veći...

- To će stvoriti uslov da stvaramo mogućnost i obavezu poslodavcima da podižu platu i time ih indirektno teramo da se popravi materijalni položaj radnika - rekao je Ðorđević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading