TOLIKO O RAVNOPRAVNOSTI! Evo šta muškarci u Srbiji misle o nasilju nad ženama!

Autor: Tanjug

Vesti

02.06.2018

04:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skoro petina, ili 18,8 odsto, muškaraca u Srbiji smatra da postoje situacije u kojima žena zaslužuje batine, dok se 11,9 odsto slaže da žena treba da toleriše nasilje kako bi održala porodicu, a čak 40,1 odsto sa tim da je najvažnija uloga žene - da brine o kući i kuva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

To, barem, pokazuju rezultati istraživanja "Images Srbija" - "Muškarci u Srbiji: promene, otpori i izazovi", koje je, na reprezentativnom uzorku od 1.060 muškaraca i 540 žena, od 18 do 60 godina, sprovela nevladina organbizacija Centar E8, a danas je predstavljeno u Novom Sadu.

Prema ovom istraživanju, jedna četvrtina ispitanih muškaraca priznaje da namerno zastrašuje svoju partnerku, dok su šamari i gađanje predmetima deo jedne petine veza, a uvrede i ponižavanja svakodnevica trećine veza.

Da muškarac treba da ima poslednju reč u porodičnim odlukama, slaže se 34,1 odsto muškaraca.

Rezultati istraživanja pokazali su i da se stavovi muškaraca prema rodnoj ravnopravnosti u određenim segmentima života promenili ka liberalnijm, kao što je briga o deci, dok u drugim segmentima i dalje naginju ka tradicionalnim, kada je u pitanju nasilje nad muškarcima i ženama.

Skoro polovina ispitanika učestvovala je u tučama protiv suparničkih grupa, a 60 odsto mladića dodirivalo je devojke bez njihove saglasnosti ili im dobacivalo seksualne komentare.

Međutim, gotovo 90 odsto muškaraca reklo je da bi volelo da provodi više vremena sa svojom decom, a u porodicama u kojima partneri imaju više obrazovanje podela kućnih poslova je egalitarnija.

Navodi se i da je 80 odsto muškaraca išlo sa svojim partnerkama na kontrole tokom trudnoće, a od toga 30 odsto je išlo na sve kontrole.

Da odgovornost za decu posle razvoda treba da bude podjednaka stav je četiri petine ispitanih muškaraca, a 68,1 odsto muškaraca smatra da su odluke vezane za decu zajednička odgovornost.

Ipak, 49,1 odsto ispitanih muškaraca se slaže da su menjanje pelena i hranjenje dece odgovornost majke.

Ovo je prvo istraživanje ovakvog tipa u Srbiji, a deo je globalnog istraživanja koje je do sada sprovedeno u više od 20 zemalja u svetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
srpskisoko

03.06.2018 16:54

Tako su vaspitani u porodici se stice postovanje, kultura i sposobnost zivota u zajednici. Ti muskaci koji zagovaraju takav stav su mamini sinovi, kukavice, oni koji nikad nisu usisali kucu, oprali prozore, presvukli krevetninu koji jedno jaje ne umeju da ispeku. Takvima ne treba zena, imaju majku pa nek im zanosi dupe u krivini kad su takvi kreteni, zbog takvim me sramota sto sam musko. Kad citam sta onaj Natasin trazi dodje mi da sebi muskost odsecem da ne pripadam istom rodu.