MOGUĆE I KOD NAS! BANKA SPERME USKORO U SRBIJI

Autor: informer.rs

Vesti

31.05.2018

20:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji će do kraja godine biti otvorena banka sperme koja će omogućavati doniranje spermatozoida, jajnih ćelija i embriona za one parove koji ne mogu da imaju decu ili za majke koje ne mogu da pronađu idealnog partnera za potomstvo!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovo predviđa Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji (BMPO) koji je usvojen prošle godine, a podzakonskim aktima će tokom narednih meseci do detalja biti utančano kako će funkcionisati sistem doniranja sperme.

Pravila će, kako se saznaje, biti slična onima koja postoje u bankama sperme u Danskoj i Češkoj, što znači da će donori moći da budu punoletni muškarci stari do 40 godina, koji će morati da prođu rigorozne zdravstvene kontrole (pogledajte okvir). 

Što se tiče jajnih ćelija, njih će moći da doniraju žene od 18 do 35 godina starosti. Još nije utvrđeno da li će se za ove usluge dobijati pare.

RepublikaFoto: pixabay.com

Velika investicija

Kako Informer saznaje, davaoci polnih ćelija će mahom biti anonimni, mada će postojati mogućnost da ostave podatke o sebi i da otkriju svoj identitet.

- Banke sperme u Srbiji radiće najverovatnije po ugledu na one najpoznatije u Evropi, koje postoje u Danskoj i Češkoj. To znači da donori moraju biti savršeno zdravi, biće testirani na HIV i hepatitis B i C i nasledne bolesti, a biće uvedena i starosna granica, za muškarce do 40, a za žene do 35 godina. Oni sami će odlučivati da li će biti anonimni ili će ostavljati podatke o sebi. Što se tiče plaćanja za doniranje sperme i jajnih ćelija, o tome će tek biti odlučeno do kraja godine, i to podzakonskim aktima. U svakom slučaju, svakom će biti pokriveni svi troškovi poput putovanja i testiranja - kaže sagovornik dobro upućen u ovu temu.

Među ustanovama koje su predviđene za formiranje centara polnih ćelija našla se i GAK "Višegradska". Prema rečima direktora ove ustanove prof. dr Aleksandra Stefanovića, osnivanje banke reproduktivnih ćelija je investicija od preko dva miliona evra, a ovakvu instituciju nemaju ni mnoge zemlje u okruženju.

- Osnivanjem banke sperme omogućeno je da građani Srbije postanu nesebični davaoci i primaoci poklonjenih reproduktivnih ćelija. Otvaranjem ovakve banke parovi će moći da dobiju potomstvo. Ukoliko jedan od njih ili čak oboje nemaju adekvatne ćelije ili tkiva kojima je moguće ostvariti trudnoću, moći će da ih dobiju iz ove banke. Naravno, donatori će moći da ostanu anonimni, a moraće da prođu i standardne testove na polno prenosive i nasledne bolesti - ističe dr Stefanović i napominje da je osim doniranja predviđena i mogućnost uvoza i izvoza darovanih reproduktivnih ćelija:

Direktorka Uprave za biomedicinu Vesna Rakonjac objašnjava da će do kraja novembra biti završeni podzakonski akti kojima će biti definisani svi detalji rada prve banke sperme u Srbiji.

- Kada je usvojen Zakon o postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja, dat je rok od godinu i po dana da se pripreme podzakonski akti kojima će se do detalja utvrditi na koji način će funkcionisati banka sperme u Srbiji. Taj rok ističe krajem novembra, a mi polako pripremamo sve što je neophodno za izradu tih propisa. Da bi banka za reproduktivni materijal, u čijem će se sastavu nalaziti i banka sperme, radila na najbolji mogući način, moraju postojati jasno propisani uslovi - jasna je Vesna Rakonjac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading