EVROPA ZABRANJUJE PLASTIČNE PROIZVODE: Ne daju nam ni da čačkamo uši

Vesti

30.05.2018

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nema više štapića za uši, plastičnih tanjira i slamčica! Evropska unija zabraniće proizvodnju i prodaju 10 plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, kao i opreme za ribolov, koji su zaslužni za čak 70 odsto ukupnog otpada pronađenog u morima.

RepublikaFoto: pixabay.com

Na spisku zagađivača koji će biti zabranjeni su i baloni, plastične kutije za hranu i čaše, pa čak i plastični omoti od bombona i čokoladica. Slika razbacanih opušaka cigareta takođe odlazi u istoriju! Proizvođači duvana moraće da pomažu u čišćenju opušaka, a ista obaveza čeka i proizvođače vlažnih maramica.

70 odsto ukupnog otpada pronađenog u moru čini plastika

SPORO SE RAZGRAĐUJE

Nova rigorozna pravila Evropa pravda činjenicom da se plastika sporo razgrađuje u prirodi i da, pored toga što ugrožava životnu sredinu i životinjske vrste koje žive u moru, šteti i ljudima.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Smrtonosni ostaci plastike nalaze se u uginulim kornjačama, ribama, delfinima i kitovima, pa tako ulaze u lanac ishrane. Evropljani moraju delovati zajedno kako bi rešili ovaj problem jer plastični otpad završava u vazduhu, zemljištu, okeanima i hrani. Današnji predlozi će kroz niz mera smanjiti plastiku za jednokratnu upotrebu na policama supermarketa. Zabranićemo neke od ovih predmeta i zameniti ih čistijim tako da ljudi i dalje mogu da koriste svoje omiljene proizvode - poručio je prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans.

EVROPSKA KOMISIJA: Smrtonosni ostaci plastike nalaze se u uginulim kornjačama, ribama, delfinima, kitovima i tako ulaze u lanac ishrane

To znači da će proizvođači štapića za uši i ostalih proizvoda koji sadrže plastiku morati da pronađu druge materijale od kojih će praviti sve to što smo navikli svakodnevno da koristimo. Ako u tome ne uspeju, od tih proizvoda ćemo definitivno morati da se oprostimo.

RepublikaFoto: pixabay.com

DA ZAŽIVI I U SRBIJI

Ruža Helać iz Vojvođanske zelene inicijative kaže da su nove mere preko potrebne imajući u vidu enormnu upotrebu plastike.

- Bilo bi lepo da ove mere zažive, ali u Srbiji je to teže zamisliti jer skoro svaki proizvod, uključujući i tehničke uređaje, u sebi ima plastiku - kaže Helaćeva, ali upozorava da će posle ovakve odluke proizvođači verovatno početi da se brane gubitkom posla i radnika.

Nove mere su preko potrebne imajući u vidu enormnu upotrebu plastike

Ruža Helać, Vojvođanska zelena inicijativa

- Tvrdiće da nove mere onemogućavaju ljude da zarade i da će zbog njih morati da otpuštaju radnike i smanjuju plate. Ali, suština i jeste da se radna mesta ne otvaraju u proizvodnji plastičnih nezdravih materijala, koji se dugo ne mogu razložiti i čije štetno dejstvo dugo moramo da trpimo - dodaje Helaćeva.

10 zabranjenih proizvoda

Štapići za uši Pribor za jelo i slamčice
Štap za balone i baloni Kutije za hranu
Čaše za napitke Flaše
Opušci Kese
Omoti od bombona i čokoladica Higijenske kese, vlažne maramice

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading