(FOTO) PREDIVAN POZIV ZA GRAĐANE: Dajte ime ovoj BEBI!

Autor: Republika

Vesti

30.05.2018

16:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pozvalo je danas javnost u Srbiji da predloži ime za mladunca orla krstaša.

RepublikaFoto: Márton Horváth
Samo jedan mladunac ove godine

U jedinom preostalom gnezdu kritično ugroženog orla krstaša, na severu Banata, ove godine izlegao se samo jedan mladunac. Ptica sa nacionalnog grba toliko je retka i ugrožena da ih volonteri pomenutog Društva od početka marta danonoćno čuvaju od uznemiravanja i proterivanja.

- Kada u celoj Srbiji imamo samo dve odrasle ptice ovaj mladunac je više nego dragocen. Prošle godine smo uspeli da ispratimo i sačuvamo do izletanja dva mlada krstaša koja smo nazvali Duško i Lilika. Ove godine u Rusiji se održava Svetsko prvenstvo u fudbalu na kojem nastupa i reptrezentacija Srbije, popularno nazvana "Orlovi". Bilo bi nam izuzetno drago da ove godine mladunac krstaša dobije ime po nekom od članova reprezentacije, možda baš po selektoru Mladenu Krstajiću čije ime i prezime nose veliku simboliku - rekla je Milica Mišković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

RepublikaFoto: Márton Horváth

Populacija orlova krstaša u Srbiji smanjivala se tokom 20. veka zbog gubitka staništa, nedostatka hrane i ubijanja. Početkom 21. veka poznati su bili jedino parovi na Fruškoj gori, no i oni su nestali pre nekoliko godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading