SRPSKA LIGA: Pokrenuti malinarske zadruge u Srbiji

Autor: Republika

Vesti

28.05.2018

11:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska liga (SL) podržava stav ministra Milana Krkobabića da se jedino udruživanjem srpskih malinara u zadruge može rešiti dugogodišnji problem otkupne cene maline i njen plasman na inostrano tržište pod povoljnim uslovima, kao i da se pokretanjem prerade tog voća, u zadrugama može dobiti finalni proizvodi koji će dostići nekoliko puta veću prodajnu cenu od sirovih malina, što će doneti mnogostruku korist i zaradu svim zadrugarima – izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik SL, podsećajući da je Srbija treća zemlja u svetu po konkurentnosti malina i da od malinarstva živi oko 200.000 ljudi u našoj zemlji, zbog čega je važno ojačati domaću proizvodnju malina i zajedničkim nastupom na tržištu podstaći dalji razvoj srpske poljoprivrede i sela.

RepublikaFoto: youtube.com/Srpska liga
Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige

Poznato je da je Srbija veliki svetski izvoznik zamrznute maline, odmah posle Čilea i Poljske, i da se vrednost izvoza konstantno povećava, pri čemu je 2015. godine dostigao rekordnih 309 miliona dolara – kaže Đurđev, dodajući da malinarstvo predstavlja budućnost razvoja domaće poljoprivede i da je od izuzetnog značaja da se formiraju zadruge koje će se unaprediti i poboljšati proizvodnju malina, ali i podstaći proces proizvodnje prerađevina od maline koji će obezbediti dodatni profit srpskim malinarima – zaključuje Đurđev.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading