USTAŠE SEKLE DECI RUKE KAD UZMU PARČE HLEBA: Novi detalji zločina u NDH

Autor: M. M. LESKOVAC

Vesti

25.05.2018

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobrila Kukolj, preživeli logoraš iz Jasenovca, i danas se seća izgladnjivanja, ali i sečenja ruku onima koji bi posegnuli za parčetom hleba.

JEZIVO Ustaše su se iživljavale nad telima srpske dece

- Jednog dana su rekli da će nam deliti "kruh". Stali smo u kolonu. U životu nisam videla tako crn hleb, a malo parče.

Moj brat od strica je bio u koloni, ali je bio toliko gladan da je, čim je dobio parčence, rukom pošao da uzme i drugo.

20.000 dece je stradalo u ustaškim logorima, od toga 12.000 srpske dece

Ustaša koji je stajao pored nas tu njegovu ručicu odmah je odsekao - priseća se Dobrila Kukolj, koja je kao jedan od 7.000 srpskih mališana neviđenu torturu preživela zahvaljujući Dijani Budisavljević.

Dijana je potomak ugledne austrijske porodice i bila je udata za srpskog hirurga, a za mališane u hrvatskim logorima bila je isto što i Nemac Oskar Šindler ili Poljakinja Irena Sendlerova za jevrejsku decu. Znala je da srpsku decu mora odvojiti od majki, koje su ostajale u logoru ili poslate na rad u Nemačku.

- Brat Stevo nije hteo da krene. Obesio se ručicama majci oko vrata i plakao je. Majka je bila obučena u narodnu nošnju, pa se Stevo uhvatio za bregaču. Majka je onda odvezala bregaču i Stevo je tako otišao sa bregačom u rukama. Čuvamo tu bregaču i danas i čuvaćemo je dok smo živi - priseća se Bosiljka Lončar, jedna od Dijanine dece, o čijim je potresnim svedočenjima snimljen i istoimeni film "Dijanina deca".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading