SRPSKA SVETINJA UGROŽENA: Put koji će povezati Kosovo i Crnu Goru uništiće DEČANE

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

22.05.2018

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izgradnja puta koji će preko Plava povezati Kosovo i Metohiju sa Crnom Gorom, a koji se odlukom kosovskih vlasti trasira tik uz manastir Visoki Dečani, direktno bi ugrozila opstanak drevne zadužbine, koja uživa status svetske kulturne baštine.

Visoki Dečani

U Eparhiji raško-prizrenskoj protive se izgradnji ovog druma i podsećaju na to da je zona u okolini manastira zaštićena i da je zbog toga 2014. godine vlada u Prištini rešila da se put ka Plavu izmesti dalje od manastira. Ova odluka nedavno je promenjena, a lokalne vlasti Dečana u javnosti optužuju manastirsko bratstvo da "minira" izgradnju tranzitnog puta.

- O ovoj trasi više puta je raspravljala posebna komisija za implementaciju zaštićenih zona, u kojoj su bili predstavnici EU, OEBS, Ministarstva kulture, Ministarstva prostornog planiranja, kao i SPC. Odlučeno je da izgradnja puta nije prihvatljiva, jer dugoročno ugrožava mir i prirodnu sredinu i potpuno je suprotna svim standardima zaštite spomenika Uneska - navode u manastiru Dečani.

Prema kosovskom zakonu o specijalnim zaštićenim zonama koji reguliše čuvanje kulturne baštine, izgradnja tranzitnih puteva kroz zone oko najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika nije dozvoljena. Dokazano je da bi opterećeni put doveo do višestrukog povećanja saobraćaja, buke i zagađenja. Dečanski monasi podsećaju na evropsku praksu da se prometne saobraćajnice uklanjaju iz neposredne okoline važnih kulturno-istorijskih spomenika.

- Inicijativa da se ova odluka vlade Kosova poništi i da se krene u otvoreno kršenje zakona je zabrinjavajuća i dugoročno ugrožava sve građane na ovom prostoru - upozoravaju u manastiru Dečani.

Predstavnici EU i OEBS su uradili pravne analize i zaključili da bi izgradnja ovog puta neposredno pored manastira predstavljala otvoreno kršenje zakona, jer je reč o zabranjenoj aktivnosti.

U Eparhiji raško-prizrenskoj napominju da podržavaju gradnju puta prema Plavu, ali van granica zaštićene zone, u skladu s prvobitnom odlukom kosovske vlade. Postojeći put koji prolazi pored manastira ka dečanskoj klisuri ima karakter lokalnog puta i svakodnevno ga koriste građani, posebno deca i starije osobe tokom šetnje i rekreacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading