PATRIJARH IRINEJ U LJUBLJANI: Održavajte dobre odnose sa Slovencima

Autor: Tanjug

Vesti

20.05.2018

21:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh srpski Irinej danas je u Ljubljani prisustvovao otvaranju novoizgrađenog parohijskog doma pravoslavne crkve Svetih Ćirila i Metodija.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Patrijarh Irinej

Posle razgovora sa pravoslavnim vernicima, koji su stigli iz cele Slovenije, kao i iz Italije i Austrije, patrijarh je u crkvi Kirila i Metodija, koja je u samom centru Ljubljane, služio svetu arhijerejsku liturgiju uz pomoć arhijereja.

Po završenoj liturgiji on je održao govor velikom broju vernika na dvorištu crkve i pozvao ih da posećuju svoju crkvu i novi parohijski dom. 

On im je preporučio da poštuju svoju novu domovinu i da sa Slovencima održavaju dobre odnose, jer "Srbi su sa Slovencima uvek bili u dobrim odnosima".

Patrijarh je, takođe, pozvao srpski narod da poštuju i ostale žitelje drugih vera, "jer smo svi božja deca i da nema razlike među ljudima, ma koje vere bili". 

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, kao domaćin, zahvalio je patrijarhu što je došao u Sloveniju, gde takođe žive njegovi vernici.


Otvaranju parohijskog doma prisustvovali su i predstavnici srpske ambasade, ambasador Zorana Vlatković i prvi savetnik Ivana Jakšić Matović, kao i predstavnici drugih vera koji žive u Sloveniji.

Parohijski dom je podignut na crkvenom dvorištu u samom centru Ljubljane, pored poznatog ljubljanskog parka Tivoli. U domu će se održavati sve važnije kulturne priredbe srpskih društava, očekuje se dolazak srpskih pisaca i muzičkih i pozorišnih grupa iz Srbije i Republike Srpske koji će nastupati za Srbe i Slovence iz cele Slovenije. U Parohijskom domu će imati domicil i škola za učenje srpskog jezika i ćirilice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading