MINISTAR KULTURE U SREDIŠTU NOVOG SKANDALA: Ne da novac za film o ubijanju srpske dece

Autor: A. MALUŠEV-M. SAMOJLOVIĆ

Vesti

19.05.2018

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar kulture Vladan Vukosavljević drugi put za mesec dana našao se usred još jednog filmskog skandala. Naime, nakon što je otkriveno da je Ministarstvo kulture obezbedilo deo novca za snimanje antisrpskog filma "Teret", koji je nedavno prikazan na Kanskom festivalu, buru je izazvala mogućnost da njegov resor ne obezbedi ni dinara za film Lordana Zafranovića "Djeca Kozare", koji govori o stradanju srpske dece tokom Drugog svetskog rata u ustaškim logorima.

Kome smetaju deca stradala u logorima NDH

Komisija Filmskog centra Srbije koja odlučuje koji dugometražni filmovi s nacionalnom temom mogu da dobiju finansijsku podršku države nije imala dileme kada je dodelila novac za film "Teret", koji Srbe predstavlja kao podmukle ubice Albanaca, što, sudeći po ostavci predsednika te komisije Žarka Dragojevića, nije bio slučaj sa "Djecom Kozare". Ministar Vukosavljević nije reagovao u prvom slučaju, a sva je prilika da će se praviti nevin i u drugom.

Zafranovićev film "Djeca Kozare" ušao je u uži izbor, ali bi mogao da izgubi trku za budžetsku podršku

 

KOMISIJA KUVA ČORBU

Dragojević se, kaže, odlučio na ostavku jer mu je glasanje nekih članova tog tela ličilo na "kuvanje čorbe".

- Nije mi preostalo drugo nego da se iz moralnih i profesionalnih razloga povučem. Smatram da su "Djeca Kozare" vanserijski scenario, koji bi, ako bi bio realizovan, zasenio sve što je do sada viđeno na temu Drugog svetskog rata u evropskom filmu. Taj film jeste ušao u uži izbor, ali će na kraju verovatno biti gubitnički - rekao je Dragojević za Novosti.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ubiše ga nacionalne teme

Njegov čin zatekao je kolege iz Filmskog centra Srbije (FCS), ali i ministra Vukosavljevića, kojeg mnogi smatraju odgovornim za opstrukciju filma sa nacionalnom tematikom.

6,7 miliona dinara dobio film "Teret" od Ministarstva kulture i Sekretarijata za kulturu Vojvodine

 

Vukosavljević je u izjavi za Srpski telegraf potvrdio da ministarstvo finansira FCS, a samim tim i filmove koje bira komisija, ali tvrdi da on nema nadležnost da kontroliše izbor i sprovodi bilo kakvu cenzuru.

NEMA VIŠE VREMENA

Reditelj Dragoslav Bokan, koji kaže da je film "Teret" šamarčina srpskom stradanju i prljava mahinacija jednog mladog reditelja koji je brže-bolje pristao na sve radi aplauza i slikanja, shvatio je ostavku kolege Dragojevića kao veliko upozorenje.

- Za film o Svetom Savi, Bori Stankoviću, o bilo kojoj ličnosti ili događaju iz naše istorije, uvek će biti dobar trenutak. Za film o Jasenovcu, Jadovnu... hororu u kojem su stradali naši ljudi, naročito deca, nema vremena! Ne možemo da čekamo još jednu godinu, pa još jednu i tako unedogled. Proglašeni smo za vampire, a stradali smo kao Jevreji i Rusi - rekao je Bokan za naš list.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading