KONAČNO: Istraga protiv uvoznika zbog mućki sa bebi-opremom

Vesti

14.05.2018

17:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bebi-oprema u Srbiji najskuplja je u regionu! Komisija za zaštitu konkurencije kod dva najveća distributera proizvoda za najmlađe "Keprom" d. o. o. i "Yuglob" d. o. o. otkrila je brojne dokaze kršenja zakona, zbog čega biti kažnjeni zajedno sa malim trgovcima sa kojima su sarađivali.

Komisija je krajem aprila nenajavljeno sprovela uviđaj u prostorijama ova dva privredna društva na tri lokacije u Beogradu i prikupila brojne dokaze o ugovaranju cena između uvoznika i prodavaca.

CELO TRŽIŠTE POD LUPOM

Naime, navedena društva su zaključivala restriktivne sporazume kojima su utvrđivane cene proizvoda u daljoj prodaji, čime su prekršili Zakon o zaštiti konkurencije. Antimonopolska komisija zbog toga je pokrenula veliku istragu, a u toku je i šira analiza tog tržišta.

- Protiv dva najveća distributera je pokrenut postupak. Oni su sa svojim kupcima, uglavnom maloprodajom, potpisavali ugovore koji su imali stavke da se, recimo, dečja kolica ne mogu prodavati po ceni nižoj od one koju oni odrede. U prevodu, nisu omogućavali da njihova roba u prodavnicama ima različite cene. Po zakonu oni imaju mogućnost da odrede preporučenu, ali ne i minimalnu cenu. Ova vrsta sporazuma spada u najteže oblike povrede konkurencije - kaže izvor Srpskog telegrafa iz komisije.

Ako je oprema za bebe svuda u svetu upola jefitnija nego u Srbiji, onda je jasno da smo prevareni

Goran Papović, NOPS

Kazne za ove uvoznike, ali i za sve male trgovce koji su sa njima potpisali ugovore, 10 su odsto od prihoda iz prethodne godine. Potrošači su već godinama ogorčeni visokim cenama opreme za bebe, a ovo je prelilo čašu. Roditelji tvrde da je oprema za bebe u Srbiji bar za 30 odsto skuplja nego u ostalim zemljama, kao i da većina njih po opremu za novorođenče putuje u Mađarsku, gde su cene upola niže.

- Verujemo svojim očima, a ne njima! Ako je oprema za bebe svuda u svetu upola jefitnija nego u Srbiji, onda je jasno da smo prevareni. Najveći problem kod nas je uvoznički lobi, a ako uvoznici tvrde da tako nešto ne postoji, neka dokažu. Kako objašnjavaju niže cene u svim drugim zemljama? - kaže Goran Papović, predsednik NOPS.

HOĆE ZARADU 200 ODSTO

On naglašava da je u evropskim zemljama maksimalna, ekstrazarada 15 odsto, dok kod nas, ako nije 100 ili čak 200 odsto, trgovac smatra da je posao propao i da nije ništa zaradio.

Komisija će u narednom periodu ispitivati da li se učesnici na tržištu pridržavaju pravila konkurencije, naročito u pogledu cena.

- Pre odluke komisije ne dajemo komentare - kratko su nam odgovorili iz firme "Yuglob", dok iz "Keproma" do zaključenja ovog broja nismo dobili komentar.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading