POPOVIĆ IVKOVIĆ: Srbija intezivno radi na jačanju sistema azila

Autor: Republika

Vesti

11.05.2018

17:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković izjavila je danas da Republika Srbija intenzivno radi na sistemu jačanja azila i da je u skladu sa tim marta ove godine usvojen set zakona čime je započeto usklađivanje domaćih propisa sa zakonodavstvom Evropske unije u ovoj oblasti.

RepublikaFoto: Republika
Govorila na konferenciji: Biljana Popović Ivković

- Glavni spoljno-politički cilj Republike Srbije je članstvo u Evropskoj uniji. Srbija je potpuno posvećena daljem usklađivanju svog zakonodavnog sistema sa pravnim tekovinama Evropske unije i kroz pravovremeno sprovođenje aktivnosti predviđenih akcionim planom za Poglavlje 24 intenzivno radi na sistemu jačanja azila - istakla je Popović Ivković na konferenciji "Deseta godišnjica od uspostavljanja nacionalnog sistema azila u Republici Srbiji i naredni koraci". 

Popović Ivković je precizirala daje u martu ove godine usvojen novi Zakon o strancima, Zakon o graničnoj kontroli i Zakon o azilu i privremenoj zaštiti i dodala da očekuje da ćemo do kraja 2020. godine imati potpuno usklađene propise sa zakonodavstvom EU. 

Prema njenim rečima, Srbija je obezbedila smeštajne kapacitete za 6.000 izbeglica, a u centrima širom zemlje uspostavljeno je 13 prihvatnih centara uz stalne Centre za azil u kojima je migrantima 24 časa dnevno na raspolaganju sva ne ophodna pomoć u vidu hrane, vode, odeće, obuće, lekova,kao i medicinska i psiho socijalna zaštita.
 

- Standardi u centrima su usaglašeni sa standardima UNHCR. Smeštaj u centrima dostupan je svima, bez diskriminacije po bilo kom osnovu. Ostvarena je efikasna saradnja civilnog sektora kroz aktivnosti na terenu čime uspešno odgovaramo na sve potrebe migranata - istakla je Popović Ivković.

Ona je naglasila da će Republika Srbija nastaviti da poštuje ljudska prava migranata i izbeglica. 

Popović Ivković se zahvalila Visokom komesarijatu Ujedinjenih nacija za izbeglice na dugogodišnjoj uspešnoj saradnji i izrazila uverenje daće UNHCR i u narednom periodu podržati napore Republike Srbije u rešavanju pitanja migrantske krize i kao i do sada, pružiti potrebnu donatorsku i partnersku podršku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading