Ministarstvo o PROTESTU TAKSISTA: "Razgovor se ne vodi na ulicama"

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

10.05.2018

08:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ne postoje razlozi za protest taksista, koji su jutros blokirali Trg Slaviju i Nemanjinu ulicu u Beogradu", rekao je danas pomoćnik ministra saobraćaja Saša Stojanović i poručio da razgovore o problemima taksista ne treba voditi na ulicama glavnog grada.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Blokirano pola Beograda zbog taksi-protesta

Stojanović je za Prvu TV ocenio da je licimerno da ovo udruženje koje protestuje, učestvuju mesec dana u Radnoj grupi o izmenana Zakona o prevozu putnika u drumskom saobracaju dana, a da sada blokiraju saobraćaj, te istakao da sa njima neće razgovarati na ulici.

Ugovorna privredna taksi komora Srbije, kako su naveli u saopštenju, traži da se zaustavi predlog promena i dopuna Zakona o prevozu putnika u drumskom saobracaju, da se iskoreni nelegalan prevoz u celoj Srbiji, promeni način reprograma duga i poštuje pravilo "jedan vozač, jedno taksi vozilo".


- Nemaju nijedan razlog za protest. Imamo redovne sastanke radne grupe, bili su na četiri sastanka. Na ulici ne treba da razgovaramo. Licemerno je da učestvuju u radnoj grupi, a da pripremaju štrajk. Poslednji njihov pamflet za generalni štrajk ima političku konotaciju - rekao je Stojanović.
RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Saša Stojanović


Stojanović je gostujući na Prvoj pokazao i izveštaj sa poslednjeg sastanka održanog 27. aprila, gde su, kako je naveo, taksisti učesnici protesta, izrazili zadovoljstvo, a onda se na sledećem sastanku koji je održan juče nisu pojavili. 

- U pitanju je lična promocija i pozicioniranje ovog udruženja na tržištu taksi usluga - ocenio je Stojanović.

Sa zahtevima ovog udruženja, međutim, ne slaže veliki broj najvećih taksi udruženja, kao što su Sindikat taksi vozača i autoprevoznika "Nezavisnost", Savez taksi udruženja Srbije "Satus", kao i taksi asocijacije Beograda i Novog sada i Niša.
RepublikaFoto: Republika

Prvi zahtev ovih prevoznika jeste da neko iz Vlade sasluša njihove predloge za izmenu Zakona o prevozu putnika, ali i ukidanje internet aplikacije "Kar go". 

Žele da se ograniči broj prevoznika, a ne vozila u gradu, kako na jedno vozilo ne bi mogla da se zaposle trojica taksista, pokrenuli su pitanje dobijanja i izdavanja licenci, monopolizacije lokacija od posebnog znacaja, poput aerodroma. 

Stojanović tvrdi da je jedini razlog za strajk samopromocija jednog taksi udruženja, navodeći da u Beogradu ima 6.500 taksista, a na ulici ih je samo 250


U centru Beograda je rano jutros počeo štrajk taksista okupljenih oko Ugovorne privredne taksi komore Srbije, koji su blokirali prilaze Trgu Slavija.

Saobraćaj je obustavljen u Beogradskoj ulici, ulici kralja Milana, i u delu Nemanjine ulice od Resavske, gde se nalazi više vladinih minsitarstava, a policija usmerava vozila na alternativne pravce.

Kako je rečeno Tanjugu u dispečerskom centru GSP-a, trenutno ne rade tramvajske i trolejbuske linije koje idu preko Slavije, dok autobusi koriste okolne ulice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading