CECINA "KUKAVICA" IPAK OSTAJE U ZBIRCI

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

09.05.2018

15:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedna Cecina pesma "Kukavica" našla se u zbirci zadataka iz književnosti za prvi razred gimnazije izdavačke kuće Klet i zapalila društvene mreže.

RepublikaFoto: instagram.com/craznatovic_official
Cecina pesma pokrenula javnu raspravu

Prošle nedelje u javnosti se polemisalo o drugoj Cecinoj pesmi "Lepi grome moj" koja se našla u radnoj svesci iz srpskoj jezika izdavačke kuće BIGZ, a zadatak je bio da petaci prepoznaju peti padež - vokativ.

Kako je najavljeno iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koji ocenjuju udžbenike, "Lepi grome moj" će biti povučena iz radne sveske, dok za "Kukavicu" kažu nema razloga da se povlači jer se u nalogu zadatka od učenika traži da od dva navedena primera prepoznaju "delo sa umetničkim elementima".

Autorke zbirke Aleksandra Kuzmić i Mirjana Stakić Savković naglašavaju da je u pomenutom zadatku treba pažljivo pročitati instrukciju i razumeti da ovakav zadatak nije slučajno nastao, već pažljivo osmišljen, argumentovan i funkcionalan i da izražava profesionalni stav iza kojeg stoje i za koji se zalažu.

- U zadatku se sugeriše da sve što je popularno ne mora imati umetničku vrednost. Instrukcija naglašava činjenicu da popularnost teksta ne podrazumeva i ostvarene etičke i estetičke kriterijume... Argumentacija koja pokazuje zbog čega tekst pesme Kukavica ne predstavlja umetničko delo precizirana je i razložena u postavci zadatka - navode autorke.

Rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Dejana Milijić Subić kaže da nema razloga da se povlači zbirka zadataka jer je nalog jasan da se kritički vrednuju dve pesme, odnosno da se prepozna ona koja zadovoljava kriterijume umetničkog dela.

- Neće biti povučena zbirka, nema razloga za to. Kako drugačije da uvedemo kritičko mišljenje kod dece - kaže Milijić Subić.

Ona je naglasila da od naredne školske godine startuje reforma gimnazija, te da se očekuju novi udžbenici po novom nastavnom programu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading