PRITISAK NAGLO OPADA 14 GODINA PRED SMRT: Nesvakidašnje otkriće britanskih stručnjaka

Vesti

08.05.2018

20:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako u nekom trenutku života pritisak naglo počne da vam opada, znajte da vas od tog momenta do smrti deli samo 14 godina, kažu britanski naučnici. Poremećaji pritiska, potvrđuju kardiolozi, jedan su od vodećih uzroka infarkta, šloga, smrti.

RepublikaFoto: pixabay.com

Nakon što su britanski naučnici posmatrali zdravstveno stanje 46.634 Britanaca koji su umrli u 60. godini života i kasnije, došli su do zaključka da krvni pritisak u kasnijim godinama počinje da pada oko 14 godina pre smrti. Uzorak je obuhvatio i ljude koji su bili zdravi, ali i one sa hroničnim bolestima.

- Povišen krvni pritisak jedan je od najčešćih razloga za nastanak komplikacija, šloga, infarkta... Za kardiovaskularne bolesnike jedan od najvećih faktora rizika je arterijska hipertenzija, odnosno povišen krvni pritisak. Kada se pritisak naglo i previše smanji, dani su odbrojani. To je veliki udar na krvne sudove - objašnjava prof. dr Petar Seferović, kardiolog u KCS.

Kada se pritisak naglo i previše smanji, dani su odbrojani. To je veliki udar na krvne sudove

prof. dr Petar Seferović, kardiolog u KCS

On ističe da je povišen krvni pritisak uglavnom udružen sa drugim faktorima rizika, šećerom, pušenjem, gojaznošću...

- Najvažnije je da se povišen pritisak svede na nivo 140 sa 90. Smanjivanje se postiže različitim lekovima. Međutim, jedan od sporednih efekata lečenja povišenog krvnog pritiska lekovima je hipotenzija, suviše veliko sniženje pritiska. U tom slučaju smanjuje se protok krvi kroz mozak i srce i kroz nekoliko godina može doći do infarkta - kaže prof. dr Seferović.

Naime, ovo istraživanje ipak ne sugeriše da treba izbaciti lekove, a britanski naučnici tvrde da je krvni pritisak najviše opadao kod pacijenata obolelih od demencije, zastoja srca, gubitka težine u kasnim godinama.

- Važno je da naglasim da naš rad nije razlog da se hipertenzija u kasnijim godinama ne tretira lekovima i da se oni ne daju. Doktori i istraživači moraju da obrate pažnju na to šta pad pritiska zapravo znači za starije pacijente. Iako postoji još znakova koji ukazuju na blizinu smrti i javljaju se samo nekoliko godina pre nego što ona nastupi, krvni pritisak i njegove promene su najuočljiviji signali - kaže dr Džordž Kušel, autor istraživanja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading