MALA BARA PUNO KROKODILA: Šest kandidata za jedno sudijsko mesto

Autor: Tanjug

Vesti

06.05.2018

21:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak 1.870 kandidata konkurisalo je za 307 sudijskih mesta u 110 sudova, što znači da se za jednog sudiju prijavilo šest kandidata, piše "Politika" pozivajući se na Visoki savet sudstva (VSS).

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U VS S-u kažu da se na konkurs prijavio 591 sudija, a od 1.279 drugih kandidata - njih 889 su sudijski pomoćnici, 63 advokati i 327 iz kategorije "ostalih", a to su uglavnom pravnici iz državne uprave, privrede i bankarstva.

Reč je o najmasovnijem konkursu poslednjih decenija, ako se ne računa reizbor, odnosno "opšti izbor" sudija 2009. godine, kada je celo pravosuđe ponovo bilo reizabrano, navodi beogradski list.

Posle toga, a ni godinama pre toga, napominje se u tekstu, nije bilo konkursa za tako veliki broj sudijskih mesta. 

VSS je krajem februara ove godine objavio konkurs za gotovo sve sudove opšte i posebne nadležnosti, među kojima su sva četri apelaciona suda, dva suda republičkog ranga (Upravni i Prekršajni apelacioni sud), 10 privrednih sudova, 28 prekršajnih i veliki broj osnovni i viših sudova.

Nedavno, VSS je objavio raspored polaganja ispita za kandidate koji konkurišu za prvi izbor na sudijsku funkciju.


Ukupan broj sudija u Srbiji, navodi "Politika", treba da bude oko 3.000. a upražnjeno je 10 odsto potrebnih sudijskih mesta.

Osnovnim sudovima nedostaje 145, a višim 55 sudija, dok u prekršajne sudove treba da dođe 57 novih sudija, a u privredne njih 22.

Prekršajnom apelacionom sudu nedostaje sedam sudija, a Upravnom - deset.

Apelacioni sud u Beogradu dobiće četvoro novih sudija, kragujevačka i niška apelacija po troje dok će apelacija u Novom Sadu primiti na dužnost jednog sudiju, zaključuje beogradski list

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading