JOŠ JEDNA CECINA PESMA U ZBIRCI ZA ĐAKE

Autor: Danas, Republika

Vesti

05.05.2018

11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle bure koja se podigla u javnosti zbog toga što se stih pesme Marine Tucaković „Sećaš li se lepi grome moj“ našao u radnoj svesci za peti razred izdavačke kuće Bigz, na društvenim mrežama pojavila se slika Kletove zbirke zadataka iz književnosti za prvi razred srednjih škola, u kojima je takođe navedena pesma Marine Tucaković "Kukavica“.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Ceca

Obe pesme peva folk pevačica Svetlana Ceca Ražnatović. Kao i u prvom slučaju, i ovde je fotografisana samo pesma, a nalog zadatka se ne vidi u celini, što je bilo dovoljno da izazove lavinu negativnih komentara na društvenim mrežama.

A u zadatku je pored "Kukavice“ navedena i pesma Zorana Kostića Caneta "Hoću da znam kuda vodi ovaj put“, a na susednoj strani je data tabela u kojoj su sugerisane najvažnije poruke, ideje, univerzalna značenja teksta i estetski doživljaj.

Od učenika se traži da, kako piše, pročitaju dve vrlo popularne pesme različitih žanrova i umetničke vrednosti, da izaberu tvrdnje iz tabele koje se odnose na jednu ili drugu, i da se na osnovu toga opredele za pesmu koja nije samo popularna već svojom formom i univerzalnošću zadovoljava kriterijume umetničkog dela.

Tako učenici, recimo, treba da se opredele u kojoj pesmi je iskazana čovekova zapitanost o smislu postojanja i svest o sopstvenoj nesavršenosti. Jedna od poruka je i da je raskid ljubavne veze predstavljen kao vrlo opasan čin koji može dovesti do tragičnih posledica – uginuća lastavice to jest ostavljene žene.

Đaci treba da prepoznaju i u kojoj pesmi je "prikazan čovekov vapaj za slobodom, za pravom na lične izbore i prihvatanje prava drugog čoveka na drugačije opredeljenje“, a gde se sugeriše da moralno ogrešenje muškarca nije u činu prevare, već u činjenici da on tu prevaru neće da prizna. Ako je prizna, vrata njegov srca će mu se ponovo otvoriti. Još jedna od poruka glasi ovako: nju su oduvek lagali, ali je konačno naučila da prepozna laž. Sada, kada je sposobna da tu laž raskrinka, ona pristaje da živi u njoj, i zato ga moli da ne ode drugoj ženi.

Autorke zbirke Aleksandra Kuzmić i Mirjana Stakić Savković ističu za Danas da u pomenutom zadatku treba pažljivo pročitati instrukciju i razumeti da ovakav zadatak nije slučajno nastao, da je pažljivo osmišljen, argumentovan i funkcionalan i da izražava profesionalni stav iza kojeg stoje i za koji se zalažu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading