PRIČA KOJU TREBA PROČITATI: Dušan je iz islama pobegao u hrišćanstvo i sada zbog toga trpi pretnje Albanaca

Autor: Informer, Republika

Vesti

05.05.2018

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sulejman je imao samo 19 godina kada je odlučio da se odrekne islama, postane Dušan i da se, kako kaže, vrati u pravoslavlje. Danas, dve godine kasnije, on živi po načelima hrišćanstva, pomaže u održavanju srpskih svetinja i stoički podnosi sve napade komšija Albanaca u Kosovskoj Mitrovici.

RepublikaFoto: facebook.com/dusanobrenovic
Dušan Obrenović, pre stupanja u hrišćanstvo zvao se Sulejman Muratović

Promeniti veru, ime i prezime i živeti na Kosovu i Metohiji nije lako. Zna to i Dušan koji svakodnevno trpi popreke poglede, dobacivanja i vređanja od strane Albanaca.

- Oni ne mogu da prihvate to što sam kršten i što sam iz islama prešao u pravoslavlje. Čak sam čuo da postoje i oni koji su se baš nameračili na mene, ali ja se nikoga i ničega ne plašim sem Boga - priča Dušan i hrišćanski dodaje da takvima ništa ne zamera i da ih ne oduđuje.

- Za svu mržnju prema meni, za sve ružne reči i sve što rade sudiće im Bog. Naposletku nam svima samo on sudi - kaže on.

Rođen je u muslimanskoj porodici kao Sulejman Muratović. Porodica mu je iz Brčkog, ali su se u osvit rata u BiH preselili u Kosovsku Mitrovicu, gde je ovaj mladić prepoznao lepotu pravoslavlja, ali i otkrio istinu o svom poreklu.

 

 

- Pravoslavlje me vuklo od malih nogu. Još kao dečak sam bio oduševljen srpskim crkvama i manastirima i divio sam se mudrostima blaženopočivšeg patrijarha Pavla. Kada je moj otac to video, otkrio mi je da su moji preci ustvari bili pravoslavci koje su Turci nasilno preveli u islam. To šokantno saznanje je potpuno promenilo moj pogled na veru - kaže on za Informer.

 

 

Shvatio je da je pravoslavac i da toj veri mora što pre da se vrati, jer je vera nešto što je u nama i što niko ne može na silu da nam nametne.

- Odlučio sam da uzmem ime Dušan, po našem najvećem vladaru Dušanu silnom i prezime Obrenović, po knjazu Milošu i njegovoj dinastiji. Za krsnu lavu sam odabrao svetog Jovana, jer je upravo on krstio Hrista - priča on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading