DRUŽE TITO, SA TVOG PUTA NE SKREĆEMO: Obeležen dan smrti Josipa Broza

Autor: M. S.

Vesti

04.05.2018

16:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verni poštovaoci lika i dela Josipa Broza Tita okupili su se u petak u Kući cveća kako bi obeležili 38 godina od njegove smrti. U večnoj kući doživotnog predsednika SFRJ okupilo se blizu 2.000 jugonostalgičara koji su nosili zastave, pionirske kape, crvene marame i bedževe u znak sećanja na slavni period socijalizma.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Godišnjica: Do sada je Titov grob obišlo 20 miliona ljudi

Desetine autobusa iz Hrvatske, Slovenije i Makedonije od ranog jutra bilo je parkirano ispred Muzeja Jugoslavije na Dedinju. Svi posetioci koji sebe nazivaju titoistima došli su da polože cveće na grob svom nikad zaboravljenom predsedniku, a oni najverniji, po ko zna koji put, položili su i zakletvu idolu.

38 godina prošlo od Titove smrti

- Tito nam je bio skoro sve u životu. Ne žalimo što smo čitavu noć putovali jer ovde smo došli da se družimo sa istomišljenicima. Mi smo starija generacija i za nas dok se ne zagrlimo kao da se nismo ni videli, a ne ovo danas, imaju virtuelne prijatelje preko Fejsbuka koje nikada nisu videli, a kamoli zagrlili - kaže Slovenka Marta.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Obišli Maršalov grob: Građani u poseti Kući cveća

Inače, grupa Slovenaca, članova Internacionalnog YU pokreta Tito, obučena poput pionira u bele košulje i sa prepoznatljivim teget kapama sa crvenom petokrakom prevalila je dalek put da se zakune na vernost svom vođi. Nekadašnji Titov pionir Nenad Bjeloš iz Pančeva, koji na košulji ponosno nosi bedževe i značke koje je, kako kaže, zaradio na radnim akcijama, takođe se zakleo na vernost Titu.

88 godina živeo predsednik SFRJ

- Imali smo mnogo što šta u SFRJ što danas nemamo, dok smo živi ne želimo da se to zaboravi, zato dolazimo na Titov grob - kaže Bjeloš. Njegovo mišljenje deli i Vladimir Vignjević iz Gorskog Kotara, koji za sebe kaže da je jedan od najvećih kolekcionara Titovih slika i knjiga. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
koji putevi

04.05.2018 18:55

Tito je najmanje puteva izgradio po Srbiji, zato sad njegovi pioniri grade udarnicki. A mi smo sa titovog puta trebali skrenuti jos 1945 cim se rat zavrsio i jos pre. Nismo smeli dozvoliti AVNOJ-evske granice pa nebi 1991 - 1999 ponovo stradavali. Slavite najveceg srbomrzca i ubicu. Ni fasisti nisu pobili toliko Srba koliko su tito i njegovi.