OTKRIVAMO: Pet najvećih TITOVIH TAJNI!

Autor:

Vesti

04.05.2018

05:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmanje devet različita imena, tri datuma rođenja i neodređen datum smrti samo su deo biografije najkontroverznije ličnosti naše prošlosti Josipa Broza Tita.

Josip Broz Tito

Sada se gotovo sa stoprocentnim ubeđenjem zna da Joža iz Kumrovca rođen 1892. nije onaj koji je vladao Jugoslavijom sve do smrti i postao doživotni predsednik i otac naših naroda i narodnosti.

- Toliko godina je prošlo od Titove smrti, a nije otkriveno ni kad je rođen ni kad je umro. Nismo sigurni ni da je umro 4. maja, a pogotovo niko ne veruje da je rođen 25. maja. Svi veliki ljudi, pa i Tito, nekoliko puta su se rađali i umirali - kaže novinar Milomir Marić, koji se dugo bavio Brozovom biografijom, ali kako kaže, osnovno pitanje oko Tita ostaje i dalje nerešeno.

Novinar i publicista Marko Lopušina za Srpski telegraf kaže da je jedna od najvećih nikad razjašnjenih misterija oko Tita pitanje njegovog porekla.

- Istraživanjem sam došao do podataka da je Maršal zapravo bio ruski špijun koji je preuzeo Titov identitet nakon što je pravi Josip Broz nestao u Rusiji 1937. za vreme španskog građanskog rata. Lingvisti su mnogo kasnije prema Titovom govoru procenili da je taj čovek bio poljskog porekla. Osim toga, ostaje večito pitanje kako je jedan mašinbravar mogao da nauči nekoliko svetskih jezika i svira klavir u tako kratkom periodu - navodi Lopušina.

Krađama do luksuza

Deo Titove biografije koji je čuvan u najstrožoj tajnosti je i podatak da je Broz u mladosti krao. Pozajmljivao je od kolega na poslu i retko im je vraćao posuđen novac. Čak je i od ljubavnice Maruše Novakove zahtevao da krade novac od oca i da mu ga daje. Koliko je voleo luksuz, svedoči činjenica da je kao predsednik SFRJ imao 40 vila širom zemlje, voz i brod.

Foto: youtube.com/placesofinterest
Titova vila na Brionima

Prva atomska bomba

Josip Broz Tito je nakon Drugog svetskog rata pokrenuo iskopavanje rude uranijuma i njegovo obogaćivanje u Vinči, gde je napravljen i prvi nuklearni reaktor u ovom delu Evrope. Titov tajni plan bio je da Jugoslavija napravi atomsku bombu. Za izgradnju instituta Tito je zadužio Aleksandra Rankovića, dok je za glavnog naučnika instituta odabran profesor Pavle Savić, koji je uoči Drugog svetskog rata radio u pariskom institutu za radijum.

- Moramo imati atomsku bombu. Moramo je napraviti makar nas godinama stajala polovine svih prihoda - reči su kojima je Edvard Kardelj objašnjavao prohteve prvog jugoslovenskog nuklearnog programa koji ni do danas nije realizovan.

Pesak u kovčegu

U kovčegu koji je prevezen od Savezne skupštine do Kuće cveća 8. maja 1980. umesto tela Josipa Broza bila je vreća peska prekrivena zastavom. Bivši načelnik SDB Obren Đorđević nazvao je sahranu Maršala njegovom poslednjom prevarom, a svedočenje pokojnog Đorđevića o Titovoj sahrani zabeležio je novinar i publicista Marko Lopušina.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

- Tajna služba je Tita sahranila pre sahrane. Đorđević je priznao da je u kovčegu bila vreća s peskom, a kada je kovčeg spuštan u grob, taj deo bio je zatamnjen i na televiziji se ništa nije moglo videti. U tom momentu u Kući cveća bila su dva kovčega, jedan preko drugog. U prvom je bilo telo i on se nije mogao videti na televiziji. Drugi kovčeg, napunjen peskom, spušten je tokom ove predstave - navodi Lopušina.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading