SUKOB MEĐU VLADIKAMA, ODLOŽEN NOVI USTAV SPC

Autor: M. SAMOJLOVIĆ

Vesti

02.05.2018

17:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladike SPC podelile su se na početku majskog sabora oko predloga novog crkvenog ustava, pa će izmena ovog dokumenta najverovatnije biti prolongirana za sledeću godinu, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Nisu se saglasili: Vladike SPC

Kako je našem listu rekao dobro obavešteni izvor iz samog vrha Crkve, struju koja zagovara usvajanje novih pravila, a pre svega onog o promeni načina izbora patrijarha predvodi mitropolit Amfilohije, koji je i bio na čelu komisije za izmenu Ustava SPC.

S druge strane, velika grupa vladika ozbiljno je rezervisana prema ideji da se ukine žreb i sve prepusti glasanju jer bi, smatraju oni, tako bio otvoren put za lobiranje i nečasne igre među episkopima.

Ovoj drugoj struji bliži je i patrijarh Irinej, pa je jasno da će se između njega i Amfilohija lomiti koplja po ovom pitanju.

29. APRILA POČEO JE SABOR SPC I TRAJAĆE DOK SE NE ISCRPE SVE TEME

- Ne treba nikako zanemariti ni uticaj vladike bačkog Irineja jer, na koju on stranu stane, ta će odneti prevagu. Ipak, za sada je najizvesnije da će pitanje ustavnih izmena biti prolongirano za sledeću godinu ne bi li nekako bio nađen kompromis - kaže sagovornik našeg lista.

Da podsetimo, prema predlogu crkvene komisije za promenu Ustava SPC, patrijarh bi se birao između vladika po principu tajnog glasanja, uz obaveznu dvotrećinsku većinu.

Najspornije u novom ustavu
1. Način izbor patrijarha
2. Promena naziva SPC
3. Nova organizaciona struktura

Ipak, ako ta većina posle dva kruga glasanja ne bi mogla da bude postignuta, u trećem krugu bi važila prosta većina, dakle 50 odsto glasova plus jedan. S druge strane, dosadašnja praksa predviđa takozvani apostolski žreb, odnosno nasumični izbor jedne od tri koverte sa imenima kandidata.

Predlog koji je usvojila Amfilohijeva komisija podrazumeva, takođe, i da poglavar SPC ne nosi titulu patrijarh srpski, već arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja.

Nema saglasnosti patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija, stav vladike bačkog Irineja mogao bi da presudi

Novi dokument menja i sam naziv Crkve u Srpska pravoslavna crkva - Pećka patrijaršija, dok se po pitanju teritorijalne organizacije predviđa velika promena uzdizanjem 13 postojećih episkopija na nivo mitropolija.

Izvor Srpskog telegrafa smatra da će se vladike lakše dogovoriti oko drugih izmena nego oko načina izbora patrijarha.

- Mislim da će upravo zbog ove tačke i biti odloženo usvajanje pomenutih izmena. Patrijarh se bira žrebom već pola veka i to se pokazalo kao dobra brana pred pokušajima da se država umeša u izbor čoveka koji će voditi Crkvu. Oni koji zagovaraju da se ništa ne menja upravo tu činjenicu ističu kao najveći adut. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Valjevac

02.05.2018 18:16

Mnogo mafijasa na jednom mestu