NEMAČKA MAŠINA ZA ŠIFROVANJE: Srbija ima četiri kompletna primerka "Enigme"

Autor: Tanjug

Vesti

28.04.2018

19:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija ima četiri kompletna primerka "Enigme", čuvene nemačke mašine za šifrovanje, i one se nalaze u posedu vojske.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

U posedu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nalaze se četiri kompletne "Enigme", kao i još tri u delovima, dok se u Sloveniji, na primer, nalazi jedna, kao zaostavština bivše SFRJ, prenosi RTS.

- Jedinice JNA su došle u posed ovih mašina pred kraj rata. U završnim operacijama 4. armije u Sloveniji, kada se grupa armije E, pod komandom generala Lera predala, predat je veliki deo opreme, među kojima su i Enigme - objašnjava za emisiju "Dozvolite..." potpukovnik Miodrag Sekulić iz Vojnog muzeja.

- ''Enigma'' je elektromehanički uređaj, razvijen posle Prvog svetskog rata, do 1925. godine. Korišćena je prvenstveno u poštanskom i trgovinskom saobraćaju, a od 1926. je u upotrebi u nemačkoj vojsci - objašnjava potpukovnik Sekulić.

On kaže da je šifra "Enigme" kombinacija elektronskog i mehaničkog signala. Najvažniji deo mašine je rotor, a suština rada je da se dve mašine podese na isti nacin, tako da jedna šalje šifrovanu poruku, dok je druga prima i dešifruje. Ključ rotora se menja na svakih 29 dana, a slova se svaki naredni put šifriraju drugim slovom i ista reč i ista poruka se svaki naredni put šifriraju na drugačiji način.

Zato je dugo vremena bilo potrebno da se "provali" tajna "Enigme". 


Iako svetska javnost smatra da su britanski stručnjaci uspeli da razbiju šifre sa "Enigme", to su prvo uradili Poljaci 1932. godine, i to pod vodstvom matematičara i kriptologa Marijana Rajevskog.

Rajevski je uspeo da rekonstruiše mašinu, i to civilnu, koju su poljski obaveštajci kupili u Nemačkoj i onda prokrijumčarili u Poljsku. To je bio početak rada, jer ipak Poljaci nisu imali uvid u nemačka podešavanja koja su se menjala na svakih 29 dana.

Neposredno pre nemackog napada na Poljsku, Rajevski je sa kolegama i kompletnom dokumentacijom prebegao u Francusku, a posle pada Francuske u Britaniju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading