Na Zasavici održan "Dan magarića"

Autor: Narcisa Božić

Vesti

22.04.2018

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Specijalnom rezervatu prirode Bara Zasavica kod Sremske Mitrovice održana je deveta po redu tradicionalna manifestacija "Dan magarica".

RepublikaFoto: ST/N.BOŽIĆ
Dani magaraca u Zasavici

Održana su takmičenja u spravljanju paprikaša, izložbe narodne radinosti, takmičenja mališana u ukrašavanju mladunčadi magarca-puladi, dok su mnogobrojni gosti uživali u vožnji turističkim brodićem "Umbra".

- Ovo je manifestacija posvećena balkanskom magarcu, autohtonoj vrsti sa ovih prostora. U Specijalnom rezervatu 2009.godine osnovana je prva farma muznih magarica na Balkanu, druga po veličini u svetu posle Italije. Sada imamo 200 jedinki, a rezervat je postao čuven po proizvodnji najskupljeg sira na svetu čiji kilogram košta hiljadu evra. Toliko je skup, jer za jedan kilogram treba čak 25 litara magarećeg mleka - objašnjava Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata prirode Bara Zasavica.

Rezervat godišnje poseti 40.000 turista, dok auto-kamp ugosti preko 3.000 posetilaca iz inostranstva

Mleko magarice poznato je po izuzetnim lekovitim svojstvima po kojima je najsličnije majčinom. Posebno je blagotvorno za lečenje astme i bronhitisa, a pored upotrebe u kozmetičke svrhe od davnina se koristi i kao afrodizijak.

Bara Zasavica prostire se istočno od Drine i južno od Save na površini od 1.825 hektara, na teritoriji opština Sremska Mitrovica i Bogatić.

Status specijalnog rezervata dobila je 1997.godine, a deceniju kasnije zaštićena je Ramsarskom konvencijom.

Osim magaraca na farmama rezervata nalazi se 80 konja, 50 podolskih goveda i 300 mangulica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading