Osigurajte dom od nepogoda za evro po kvadratu

Autor: Sponzorisani tekst

Vesti

13.04.2018

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpsko tržište osiguranja menja se nabolje iz godine u godinu iako i dalje nije dovoljno razvijeno. Malo je učešće životnog osiguranja u poređenju sa neživotnim, a visoko je učešće obaveznog osiguranja. Kod nas se za osiguranje po glavi stanovnika izdvaja oko 95 evra, u Hrvatskoj tri puta više, a u Sloveniji skoro 1.000 evra.

RepublikaFoto: Promo foto
Duško Jovanović

Građani osiguravaju samo ono što moraju, dobrovoljno osiguranje je u drugom planu. Zašto je to tako i kako to promeniti?

- Tačno je da se kod nas osigurava samo ono što se mora. Brži razvoj sektora osiguranja usporavaju nizak životni standard i nelikvidnost privrede, ali i nepoznavanje prednosti osiguranja. Na životni standard i ekonomski razvoj ne možemo direktno da utičemo, ali nam je podizanje nivoa svesti o prednostima osiguranja prioritetan zadatak. Polazimo od toga da mnogi nisu dovoljno informisani, da ne poznaju prednosti osiguranja, sumnjaju u prevaru ili da misle da je osiguranje skupo. Osiguravanjem sebe ili svoje imovine ulaže se u ono što je najvrednije, a to je budućnost - kaže Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije.

Jovanović: To nisu veliki iznosi, ali šteta koju grad, oluja ili poplava mogu da naprave je ogromna. Osiguravanjem sebe ili imovine ulaže se u ono što je najvrednije, a to je budućnost.

Da li je osiguranje skupo i da li je to dodatni trošak, kako ga mnogi shvataju?

- Osiguranje je sve samo ne trošak. Primera radi, polisa osiguranja kojom bi se stan ili kuća zaštitili od poplava ili drugih elementarnih nepogoda može da se kupi već za evro po kvadratu za godinu dana. Hektar zemljišta pod kukuruzom ili pšenicom može da se osigura za oko 20 evra. To nisu veliki iznosi, ali šteta koju grad, oluja ili poplava mogu da naprave je ogromna.

Da li za kupce polisa postoje neke pogodnosti?

- Svakako. Društva uglavnom omogućavaju da polisu platite posle žetve, odnosno berbe. Ne treba zaboraviti ni subvencije države, koje nisu male. To olakšava kupovinu, a polisu čini dostupnijom. Takođe, treba napomenuti da ne postoji novac koji može da nadomesti sigurnost i egzistenciju. Ako poljoprivrednik ne ostvari kompletan prinos za tu godinu, sledeće će se pojaviti problem kako posejati nove useve bez prošlogodišnje zarade - zaključio je Jovanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading