KAKO BOJE U ENTERIJERU UTIČU NA NAŠE RASPOLOŽENJE?

Autor:

Vesti

12.04.2018

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U "Dizajn studiju" na Dorćolu organizovana je radionica o psihologiji boja na temu "Kako boje u enterijeru utiču na naše raspoloženje?" na kojoj su učestvovale Ina Borenović, psiholog, Milena Jovanović, dizajner enterijera i Nataša Pavlović, voditeljka.

Foto: Promo foto

- Boje kojima smo izloženi utiču na naše raspoloženje u zavisnosti od nekoliko faktora: same boje, intenziteta i trajanja izloženosti toj boji, kao i subjektivnim faktorima, kao što je preferencija određene boje. Lepše se osećamo među bojama koje volimo, koje dopunjuju prostor i oplemenjuju ga. U kontekstu psihologije boja i enterijera, neophodno je voditi računa o individualnim razlikama među ljudima, i pored toga što smo donekle biološki uslovljeni da boje doživljavamo na određeni način - izjavila je Ina Borenović.

RepublikaFoto: Promo foto
Ina Borenović

Advokati biraju ozbiljne boje, banke se trude da budu jednostavne i poslovne, hoteli tako da zadovolje najrazličitije ukuse. Sam izbor boja je sekundaran; primarno je opremanje prostora na određen način, pri čemu su boje samo jedan od faktora koji se uzima u obzir. Ipak, one su faktor koje značajno utiče na formiranje utiska, pa zato zaslužuju pažnju svih onih koji se bave prostorom.

RepublikaFoto: Promo foto
Nataša Pavlović

- Zahvaljujem se na pozivu da učestvujem na radionici na kojoj sam saznala da hranu treba jesti iz plavog tanjira, ako želite da budete na dijeti, a deci koja ne vole da jedu, hranu treba služiti u crvenom tanjiru jer podstiče apetit. Najzanimljivije mi je bilo kada sam saznala da mi žene kada želimo promenu umesto farbanja kose, bolje je da promenimo boju zida, jer toplije boje u domu će nam doneti vedrinu - izjavila je voditeljka Nataša Pavlović.

Iako boje imaju uticaj ograničenog trajanja na ljude i umnogome zavise od individualnih faktora, produktivnim bojama smatraju se plava - najčešći izbor ne samo za enterijer, već i za vizuelni identitet korporacija i tehnoloških brendova; kao i zelena. Ove boje dolaze u mnogo nijansi. Isto tako, neko može postati razdražljiv usred izloženosti crvenoj boji, a neko će baš u tu boju obojiti svoju spavaću sobu. Kombinovanje bele sa nekom pastelnom bojom je uvek siguran potez, jer će soba delovati svetlo i prostrano, a ambijent odavati utisak lakoće.

Milena Jovanović, dizajnerka enterijera, dala je korisne savete o uklapanju boja u enterijeru:

- Boje uvek birati prema sopstvenim afinitetima, uz poštovanje opštih pravila o uklapanju boja. Određena boja postaje življa ukoliko je u blizini nje komplementarna boja, ali gubi svežinu ako to nije slučaj. Staro pravilo podrazumeva da se najčešće kombinuju maksimalno do tri boje, a osim izbora boja važan je i odnos njihove primene, odnosno pravilo 60-30-10.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading