"ŠTARK" STAVLJA OTROVE U ČOKOLADU!

Autor:

Vesti

09.04.2018

17:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog velikih količina kancerogenih otrova koji se zadržavaju na kori stručnjaci upozoravaju da je posle ceđenja limuna neophodno oprati ruke, kao i da bi trebalo izbegavati rendanje kore pomorandže u kolače i stavljanje komada limuna u sokove, što je inače praksa u restoranima i kafićima. Ugostitelji pak nisu jedini koji nas izlažu otrovima iz kore. To čine čak i velike kompanije poput "Atlantik grupe", a "Štark" proizvodi čokoladu sa korom pomorandže.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Među sastojcima i kora narandže

PRANJE DETERDŽENTOM

Da u Srbiji nije moguće kupiti limun, pomorandžu ili mandarinu koja nije prskana opasnim hemikalijama, dokaz su upozorenja koja stoje na gajbicama ovog voća na kojima piše "kora nije za jelo".

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Koliko je kora opasna, pokazuje štetnost pesticida kojima se prska. Reč je o tri vrste veoma opasnih sredstava - imazalil, tiabendazol i klorpirifos. Da stvar bude gora, nutricionista Branka Mirković objašnjava da su ovi pesticidi i fungicidi tek prvi sloj zaštite agruma.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Foto: Srpski telegraf

- Limun se prvo tretira pesticidima, a onda se prska parafinom, koji štiti plod od truljenje. Svako od nas može da vidi koji je limun premazan voskom jer se takvo voće neprirodno sjaji, glatko je i masno. Zato koru limuna ne bi trebalo koristiti. Ako je nekome baš neophodna, onda bi voće prethodno trebalo oprati sunđerom i deterdžentom, a potom ga potopiti u mešavinu mlake vode i sode bikarbone - objašnjava Mirkovićeva.

Ako je nekome baš neophodna kora, onda voće prethodno treba oprati sunđerom i deterdžentom

Branka Mirković, nutricionista

NEMA UPOZORENJA

Našim propisima nije definisana maksimalno dozvoljena količina ostataka imazalila u citrusima. Data je samo za žitarice. Da kora nije za upotrebu i da su agrumi tretirani pesticidima, piše na svakoj uvoznoj deklaraciji koja prati isporuke južnog voća. Iako je obaveza da se pored limuna istakne da kora ne sme da se koristi u ishrani, to u Srbiji nije uvek slučaj. U mnogim prodavnicama ovo upozorenje je jedva vidljivo, dok na pijacama i ne postoji.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Uvoznici voća takođe potvrđuju da kora nije za ishranu. Međutim, kako kažu, to se podrazumeva svuda u svetu.

- Kora jednostavno nije za ishranu i tako je u svim zemljama. Naša obaveza je da na deklaraciji to bude i jasno istaknuto - navodi Veroslav Đurović, vlasnik "Fruit company d. o. o", koja uvozi limun iz Turske sa deklaracijom na kojoj piše "kora nije za ljudsku ishranu".

Iz "Atlantik grupe" do zaključenja broja nismo dobili odgovor na pitanje da li je čokolada sa pomorandžinom korom bezbedna za upotrebu.

Otrovi u kori posledice koje izaziva
Fungicid imazalil prodire kroz ceo plod, a iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Stabilan je na visokim temperaturama
Tiabendazol  koristi se uglavnom kod narandži, u većim količinama kancerogen
Klorpirifos insekticid protiv letećih napasti, vrlo štetan
Imazalil

prilikom svakodnevne upotrebe može biti kancerogen

deca su posebno osetljiva na ovu supstancu

izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu

loše utiče na reproduktivne organe

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading