DAN POČETKA NAJKRVAVIJE BITKE 1999: Obilići sa Košara zaustavili deset puta jačeg neprijatelja!

Autor: D. SIMIĆ - M. M. LESKOVAC

Vesti

08.04.2018

20:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki petak 1999. godine za heroje sa Košara i Srpstvo ostaće upamćen kao dan kada je počela srčana odbrana otadžbine od višestruko jačeg neprijatelja. Tog 9. aprila je više od 2.000 pripadnika OVK i albanske vojske pokušalo da prodre na Kosovo napadajući karaulu koja je u tim trenucima imala svega oko stotinak srpskih vojnika.

RepublikaFoto: Public
Heroji sa Košara

Napadači su imali važan vojni cilj, kopnenu invaziju na KiM i presecanje komunikacije između naših snaga bezbednosti u Đakovici i Prizrenu, a sve kako bi se omogućilo infiltriranje NATO snaga. Mnogi bi sa 15 metaka u okviru i tek nekoliko preostalih kašikara brzo digli ruke pred mnogo brojnijom armijom neprijatelja, ali ne i srpski junaci sa Košara na jugoslovensko-albanskoj granici. Kad im je nestajalo municije, borili su se srcem. Tako su pre tačno 19 godina i odbranili KiM od albanskih terorista.

Ljubinko Đurković, komandant odbrane Košara i pukovnik Vojske Srbije u penziji, početak bitke i danas pamti kao najteži trenutak tokom svih dana bombardovanja.

Tri puta manja srpska vojska uspela je da spreči prodor OVK i infiltriranje NATO snaga na KiM

- Najnezahvalniji i najteži trenutak za sve nas koji smo bili u rejonu Košara je upravo taj 9. april, kada smo u jutarnjim satima doživeli ogromno strategijsko iznenađenje. Napalo nas je oko 2.000 ljudi. S obzirom na to da smo raspolagali sa vrlo malim snagama, i dalje sam negirao postojanje toliko ljudi kako ne bih unosio nemir i paniku među vojnike. Možete da zamislite kako je komandantu stegnuto srce u tim trenucima dok govori: "Ma šta je to, to je šaka jada". Bio sam svestan da svi do jednog mogu da budu žrtvovani, ali ujedno i svestan toga da ne smemo ni korak nazad dok ne pristignu nove snage da zaustavimo tu alu - priseća se Đurković za Srpski telegraf.

SANJAM PAKAO

Kada dođe 9. april, sećanja samo naviru, priča Ivica Lazić, jedan od heroja sa Košara. Najviše bole uspomene na one kojih više nema.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Ivica Lazić

- To su jake emocije, sećanja na poginule saborce, na hrabre mlade vojnike koji su dali život braneći granice ove zemlje. Imamo obavezu da ih nikada ne zaboravimo. I danas sanjam pakao koji smo prošli - kaže Lazić.

Borbe su trajale 67 dana, neprestano. Bitka je zvanično završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama Kfora povukla sa Košara.

HRONOLOGIJA - Najvažniji datumi u odbrani Košara
9. april - Na Veliki petak 9. aprila, u tri ujutru počela masovna artiljerijska vatra sa albanske strane
14. april - Srpski vojnici krenuli u napad na Maja glavu i prekinuli albansku artiljeriju s tog dela
28. april - Vojnik Tibor Cerna (20) svesno se žrtvovao da bi spasao živote saboraca na karauli Košare, njegove poslednje reči su bile: "Za ovu zemlju vredi umreti"
6. maj - VJ kreće u kontranapad na pozicije OVK na vrhu Raše Košares. Krvava bitka sa velikim gubicima s obe strane
10. maj - Komanda VJ šalje dva tenka T-55 da pomognu ofanzivu na Raše Košares, ali i dalje ne osvaja ovaj vrh
11. maj - NATO avijacija baca kasetne bombe na vojnike VJ koji su napadali OVK pozicije ispod Raše Košaresa, ubivši osam vojnika i jednog oficira, a ranivši preko 40
10. jun - Potpisivanje Kumanovskog sporazuma, VJ se povlači

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading