PET TAJNI HRAMA SVETOG SAVE

Autor: M. M. LESKOVAC

Vesti

06.04.2018

20:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ropstvo Srba pod Turcima trajalo je pet vekova, a ne pamti se da je naš narod za sve to vreme doživeo veću uvredu nego kada su zavojevači mošti Svetog Save spalili na Vračaru 1595. godine. Srpski narod izborio se za oslobođenje i na mestu gde su Turci pokušali da oskrnave svetinju počeo je da niče najlepši pravoslavni hram na Balkanu. Od temelja postavljenih 1895. do danas izgradnja bogomolje prevazišla je mnoge krize, a ovo su neke od najvećih misterija srpske svetinje.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Hram Svetog Save

Metro ispod kripte

Prema prvobitnim planovima, kripta Hrama Svetog Save trebalo je da bude ukopana duplo viša od sadašnjih sedam metara. Ipak, od te zamisli se odustalo jer tunel metroa prolazi ispod Hrama Svetog Save i završava se kod Karađorđevog parka.

Grobnica za patrijarhe

U okviru kripte koja se prostire na 250 kvadratnih metara ispod hrama nalazi se i nekoliko belih mermernih ploča koje predstavljaju grobnice za upokojene patrijarhe. Tu će se sahranjivati budući patrijarsi, a u planu je i da se, ako Sveti sinod SPC dozvoli, tu prenesu i mošti bivših patrijarha.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ventilacija u reljefima

Kripta Hrama poseduje savremen sistem ventilacije koji kroz estetski izvajane venčiće na zidu izbacuje topao vazduh, pa unutra ne može da bude hladno. Ovaj sistem istovremeno štiti i zidno slikarstvo, zbog čega ventilacione cevi sprovode svež vazduh na tačno određenim mestima. Otvori cevi jedva su primetni jer su ukrašeni reljefima.

Parking za tenkove

Nemačka vojska je tokom Drugog svetskog rata unutrašnjost hrama koristila kao parkiralište svojih oklopnih i motorizovanih vozila, dok je nakon oslobođenja to nastavila i Crvena armija zajedno sa partizanima. Tokom nadolazećih godina razna preduzeća su taj prostor koristila kao magacin.

Spoj tri vere

Formiranjem Jugoslavije, tadašnja vlast tražila je model kako da građani svih vera ovu bogomolju osećaju kao svoj panteon. Predlog je bio da hram, pored pravoslavaca, prihvati i katolike i muslimane. Izmene su razgnevile stručnu javnost i od njih se odustalo.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading