Bliži se Uskršnje ludilo u saobraćaju: PETAK I SUBOTA SU NAJKRITIČNIJI!

Autor: blic.rs

Vesti

05.04.2018

09:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Već od danas na inače najprometnijim graničnim prelazima Horgoš i Batrovci počinju gužve i za putnička vozila, a čekanje i po 12 sati ovih dana već su iskusili vozači kamiona. Petak i subota su udarni dani, zato se naoružajte strpljenjem ako planirate da prelazite granicu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako u AMSS objašnjavaju, najveća zagušenja tokom prazničnih dana biće u smeru ka Srbiji, ali već u subotu u poslepodnevnim časovima očekuju su veliki gužve i na izlasku iz zemlje, odnosno taj dan će biti najkritičniji u oba smera.

Naši građani koji planiraju da praznike provedu u inostranstvu, bilo bi najbolje da koriste alternativne prelaze, kako to preporučuju u AMSS. 

Već od danas, poslednjeg radnog dana pred produženi uskršnji vikend, najveći granični prelazi sa Mađarskom i Hrvatskom postaće stajališta i na ulasku u Srbiju biće formirane kolone vozila naših ljudi koji žive i rade u inostranstvu.

Petak i subota najkritičniji

Gužve su, kao i prethodnih godina, sasvim izvesne na ulasku u zemlju, a prema podacima Auto–moto saveza Srbije (AMSS) najveći intenzitet saobraćaja i najduža zadržavanja na oba prelaza se očekuje u petak popodne i u subotu pre podne, mada su zadržavanja moguća i u toku celog dana pošto će određeni broj putnika krenuti na put iz Srbije.

Mađrski carinici dodatno otežavaju

- Već u četvrtak se na glavnim prelazima očekuje pojačan intenzitet vozila. Zadržavanja će biti na granici sa Mađarskom na prelazu Horgoš, ali i Bački Vinogradi i Đala. Horgoš 2 i Bački Vinogradi rade od 7 do 19 sati i njihova propusna moć je manja nego što je na Horgošu i Kelebiji. Kada je saobraćaj pojačan i na tim prelazima dolazi do usporenja, ali to ne zavisi od naših graničnih prelaza već od suseda Mađara jer primenjuju pojačanu kontrolu vozila prilikom ulaska u Evropsku uniju i zadržavanja budu duža nego što bi to bilo uobičajeno – kažu u AMSS.

Kako "Blic" saznaje, na Horgošu još od utorka dodatni problem stvara zagušenje teretnog saobraćaja zbog spore procedure prolaska na prelazu Reske, te kilometarska kolona kamiona povremeno stvara "čep" među putničkim vozilima.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Kako izbeći gužve

Da bi izbegli duža čekanja na Horgošu preporuka vozačima je da koriste granični prelaz Kelebija na kome se oduvek u proseku najmanje čekalo, zatim Horgoš 2, Bački Vinogradi, Đala i Bajmok, naročito za putnike koji dolaze iz pravca Beča.

Zagušenja u Batrovcima, ali i Šidu

U AMSS navode da se na granici sa Hrvtaskom gužve očekuju na Batrovcima, ali i Šidu mada u ovom trenutku zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Oni koji putuju iz Vojvodine trebalo bi da koriste prelaze Bogojevo i Bačku Palanku.

- Za alternativne prelaze predlažemo Sot, Ljuba, Bačka Palanka. Na tim graničnim prelazima i u danima pojačanog saobraćaja nema dužeg zadržavanja i zato savetujemo vozačima da ih koriste – poručuju iz AMSS.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako je ka Bosni i Crnoj Gori

Na granici sa Bosnom najopterećenija će biti Sremska Rača, Mali Zvornik i Loznica. Osetno pojačan saobraćaj se i na njima očekuje u petak i subotu popodne.

Dužih zadržavanja će biti sigurno i na granici sa Crnom Gorom.

- Na prelazu Gostun očekuje se do sat vremena zadržavanja, možda i malo duže. Sasvim sigurno da će se osetiti uskršnji praznik i na tom prelazu. Sa Makedonijom i Bugarskom ne očekujemo osetno pojačanje saobraćaja, ali će sigurno biti većeg protoka vozila bez dužeg zadržavanja - kažu u AMSS.

Radno vreme graničnih prelaza

Osim Đale, Horgoša 2, Bačkih Vinograda i Bajmoka koji su za putnički saobraćaj otvoreni od sedam do 19 časova, svi ostali prelazi rade non-stop.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading