Od 1. jula papirologija prilikom kupovine stana više neće biti noćna mora!

Autor: blic.rs

Vesti

04.04.2018

07:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Umesto šest odlazaka na šalter kako bi se obavio upis vlasništva na nekretninu, od 1. jula biće dovoljan samo jedan. Osim toga, jedna od najvažnijih novina reforme katastra biće uvođenje e-šaltera, a notari će kupoprodajne ugovore automatski prosleđivati nadležnom katastru elektronskim putem.

RepublikaFoto: e-stock/D. GOLL
Foto: Ilustracija

U toku je reforma katastra, a očekuje se usvajanje novog zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti, kao i izmene nekoliko poreskih zakona.

- Cilj je da građani više nemaju direktan kontakt s Republičkim geodetskim zavodom, Poreskom upravom i lokalnom poreskom administracijom već da sve poslove oko dobijanja lista nepokretnosti, overe kupoprodajnog ugovora, dobijanja rešenja o upisu nekretnine i podnošenja poreskih prijava završe odlaskom kod javnog beležnika, koji će te poslove obaviti elektronskom komunikacijom sa ostalim organima preko e-šaltera - kažu u NALED.

Deo ove reforme katastra je, kako je najavila premijerka Srbije Ana Brnabić i usvajanje zakona o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka i izrada adresnog registra.

Brža procedura upisa prava

Ono što je ključni cilj je formiranje e-katastra.

- Pored brže procedure upisa prava, želimo da ubrzamo drugostepeno rešavanje zahteva kod kojih postoje nerešeni imovinski odnosi. Takvi predmeti su se pred katastrom rešavali 10 do 15 godina usled brojnih žalbi. Sada će i ta procedura imati manji broj koraka - kaže Zorana Mihajlović, ministar građevine.

Reforma katastra u tri faze

Direktor RGZ Borko Drašković izjavio je da se reforma katastra odvija u tri faze sa ciljem da dođe do njegove digitalizacije i da podaci budu transparentniji i dostupniji građanima. U toku je realizacija projekta sa Svetskom bankom na jačanju infrastrukture, a Vlada Srbije odobrila je zapošljavanje još 567 službenika kako bi RGZ bio i kadrovski pojačan.

Prema važećim propisima, pravo svojine (kupoprodaje, poklona i sl.) stiče se momentom upisa u katastar nepokretnosti, a to građani moraju lično da obave.

- U sklopu reformi koje RGZ sprovodi uz podršku Vlade i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u toku je procedura donošenja novog zakona koji će uneti velike novine u postupak upisa u katastar nepokretnosti. Vlada je prihvatila predlog zakona i on će se ubrzo naći u skupštinskoj proceduri. Jedna od najvažnijih stvari će svakako biti uvođenje tzv. e- šaltera, sistema u okviru kojeg će se ugovori koje notari overavaju automatski prosleđivati nadležnom katastru elektronskim putem, a čime će se u budućnosti upravo eliminisati opisana opasnost od nesprovođenja ugovora u katastru nepokretnosti - ističu za "Blic" u Republičkom geodetskom zavodu.

Skraćenje roka

Trenutni zakonski rok za rešavanje zahteva iznosi 15 dana, dok se predloženim zakonom rok dodatno skraćuje i iznosiće svega pet dana u sistemu E-šaltera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading