Uskoro će se ulazak u Sabornu crkvu u Sremskim Karlovcima plaćati?

Autor: b92.net

Vesti

01.04.2018

04:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavno je saopšteno da će uskoro turistima biti naplaćivan ulazak u Sabornu crkvu u Sremskim Karlovcima. Da li će baš svi turisti morati da plate, i zbog čega je odlučeno da bude uvedena takozvana objedinjena naplata za posete objektima Eparhije sremske i Karlovačkoj gimnaziji?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sremske Karlovce godišnje poseti više od 2.000 turista. Niko iz njih nije otišao, a da prethodno niije ušao u Sabornu crkvu. 

Tako i ova grupa iz Turske. Najpre su zamolili za jedan selfi sa starešinom crkve. 

Prethodno od oca Jovana saznajemo kako se turisti ponašaju u hramu. 

- Performanse izvode tu, pa se penju, sedaju. Sva ova oštećenja na pozlati, to je sve od tih njihovih sedenja - kaže otac Jovan. 

- Razlog je vrlo jednostavan. Činjenica je da ne uspevamo da kontrolišemo toliki broj ljudi koji dolaze, a s druge strane, činjenica je da se oštećuje crkveni mobilijar. Hram je značajan zbog mnogo čega, pa zahteva održavanje i pravilnu prezentaciju - objašnjava otac Jovan. 


Zbog ovog poslednjeg će i biti angažovan gostoprimac crkve, čiju će uslugu turisti zapravo i plaćati kada krene takozvana objedinjena naplata turističkih poseta Karlovačkoj gimnaziji i objektima Eparhije sremske. 

Tako će cena ulaznice za sve ove objekte iznositi 470 dinara. 


Ako žele da posete samo Sabornu crkvu sa gostoprimcem, to će ih koštati 120 dinara. 

- U pitanju je naplata onoga što se obilazi sa vodičem. Normalno, svaki pojedinac i dalje može da uđe u crkvu, a da ne plati nikakvu ulaznicu - kaže Jasmina Beljan Iskrin, direktorka turističke organizacije Sremskih Karlovaca. 

Nikakvu ulaznicu nisu platili ni turisti iz Turske, jer su bili u poseti bez gostoprimca crkve. 

Selfijem su počeli obizalak, selfijem ga i završili.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading