Prodaja nezdrave hrane će biti ZABRANJENA u krugu škole?

Autor: blic.rs

Vesti

31.03.2018

04:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prodaja slatkiša, grickalica ili gaziranih sokova u krugu škole, prema najavama iz Ministarstva prosvete, trebalo bi da postane prošlost, piše "Blic".

Foto: Tanjug

U mnogim obrazovnim ustanovama u Srbiji deci se prodaju proizvodi sumnjivog porekla jer je kontrola namirnica vrlo problematična. U jednoj beogradskoj osnovnoj školi deci su nedavno prodavali gumene bombone od kojih jezik ostaje obojen i po nekoliko dana. Škole se često pravdaju time da samo iznajmljuju prostor, pa se odgovornost prebacuje na nadležne inspekcije koje vode računa o ispravnosti proizvoda.

Dobrica Sinđelić, direktor Osnovne škole "Sveti Sava" iz Vrčina, kaže da je pekara u krugu njihove škole nužno zlo.

- Stalno savetujemo deci da nose pripremljenu užinu od kuće, a pekare su tu ako se užina zaboravi. Pekara je izdata u zakup, a mi se trudimo da u narednih godinu dana obezbedimo kuhinju u kojoj će se učenicima servirati kuvana jela - kaže Sinđelić.

Tragom pitanja ko se bavi kontrolom hrane po školama, odgovor vodi do Ministarstva poljoprivrede i njihove inspekcije. Međutim, iz Ministarstva tvrde da je nadzor ispravnosti namirnica koje se prodaju po školama nadležnost različitih inspekcija, pa između ostalog i poljoprivredne.

- Maloprodajni objekti spadaju u objekte niskog rizika jer se u njima prodaje originalno upakovana hrana. Ona može biti predmet vanredne kontrole ako postoji sumnja u kvalitet ili ukoliko građani prijave neispravnost nekog proizvoda. Ukoliko se, na primer, prijavi roba s isteklim rokom trajanja, ona se odmah uklanja iz prodavnice i protiv vlasnika se podnosi krivična prijava - objašnjavaju iz Ministarstva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pojedine škole su zato izabrale i drugi put.

- Mi nemamo prodavnicu jer ne možemo da utičemo na kontrolu i dajemo deci zdrav obrok - objašnjava za "Blic" Lidija Nikolić, direktorka beogradske OŠ "Vladislav Petković Dis".

Međutim, druge osmoletke zato angažuju distributere hrane.

- Sprovodi se javna nabavka sa dokumentacijom u kojoj se navode uslovi koje mora da ispuni distributer hrane. Najvažnije je da postoji nutricionista koji pravi jelovnik u skladu sa potrebama učenika - objašnjava Svetlana Radoičić, direktorka prestoničke OŠ "Ratko Mitrović".

I vrtići će praviti hranu za škole

Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje, najavila je promene u vezi sa užinama u školama.

- Škole će i dalje morati da sprovode javnu nabavku za obezbeđivanje obroka, ali će sada prvi put kao ponuđači moći da se jave i predškolske ustanove, škole, đački i studentski domovi koji proizvode hranu. U njima će sistem kontrole biti odličan, a cenovnik će biti usklađen u svim ustanovama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading