ŽUTA PATKICA TRUJE DECU: Oprez, opasne gumene igračke za kupanje

Vesti

29.03.2018

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji, oprez! Igračke za kupanje, među kojima su najčešće gumene patkice, prepune su bakterija, utvrdili su švajcarski i američki naučnici. Oni su prebrojavali mikrobe unutar patkica i utvrdili da tečnost koja iscuri kada se igračke stisnu sadrži potencijalno patogene bakterije u četiri od pet proveravanih uzoraka.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

OZBILJNE INFEKCIJE

Među pronađenim bakterijama najopasnije su dve, Legionela i Pseudomonas eruginoza, koje se vezuju za bolničke infekcije. Naučnici su bili iznenađeni i velikom količinom bakterija jer se na samo jednom kvadratnom centimetru patkice za kupanje nalazi i do 75 miliona bakterijskih ćelija i gljivica.

Stručnjaci upozoravaju da Legionela može dovesti do teške upale pluća, tzv. legionarske bolesti, i može zahvatiti jetru i ostale organe, dok Pseudomonas eruginoza izaziva opasne stomačne tegobe sa visokim stepenom smrtnosti.

Zabrinjava prisustvo Legionele, pa roditeljima ne mogu dati drugi savet osim da ove igračke ne kupuju

Ivana Đujić, hemičarka

Inače, studiju su sproveli švajcarski Federalni institut za vodene nauke i tehnologiju i američki Univerzitet Ilinois. Mikrobiolog Frederik Hejms navodi da je to jedno od prvih ozbiljnijih naučnih istraživanja ove vrste.

- Istraživanje je pokazalo da bakterije iz igračaka kod neke dece jačaju imunitet, ali i da u nekim slučajevima mogu rezultirati ozbiljnim crevnim infekcijama, kao i infekcijama oka i uha - upozorava Hejms.

SADRŽE I OTROVNE FTALATE

Srpska hemičarka Ivana Đujić kaže za Srpski telegraf da zabrinjava prisustvo Legionele u igračkama za kupanje i da roditeljima ne može dati drugi savet osim da ove igračke više ne kupuju.

- To su igračke koje se prave od recikliranih sirovina i za koje se zna da često sadrže i otrovne ftalate. Najvažnije je ne dozvoliti deci da igračke prinose ustima, a posle ovog istraživanja ne bih preporučila ni njihovo korišćenje - zaključuje Đujić.

75 miliona bakterijskih ćelija i gljivica pronađeno u jednom kvadratnom centimetru

Kada su saznali za rezultate, roditelji u Engleskoj su isekli igračke za kupanje i zatekli užasne prizore. Sve do jedne bile su crne iznutra, pune buđi i plesni.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Aleksandar Stevanović

29.03.2018 21:06

Super vam je slika kojom ste ilustrovali tekst, male tajne velikih majstora :)