IGOR MIROVIĆ: Referendum o promeni imena Zrenjanina

Autor: Tanjug

Vesti

27.03.2018

17:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kazao je da je promena imena grada Zrenjanina stvar lokalne samouprave i ponajviše stvar o kojoj trebaju da se izjasne građani tog grada, ali i da je "njegovo srce na strani imena Petrovgrad".

RepublikaFoto: youtube.com/Pokrajinska vlada
Igor Mirović

Gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, Mirović je ocenio da bi najpravednije bilo ukoliko bi se Zrenjaninci putem referenduma izjasnili kakvo ime ubuduće žele da nosi njihov grad, mada je procedurom predviđeno da, uz promenu Zakona o teritorijalnoj organizaciji i uz Odluku Skupštine grada, ime grada može biti promenjeno i bez organizovanja referenduma. 

- Ne želim da namećem lične stavove, ali jedan deo ljudi misli da bi promenom imena neko udario na deo antifašističke tradicije, što je, najblaže rečeno, neozbiljno - istako je Mirović.

On u inicijativi Udruženja "Petrovgrad" o promeni imena grada ne vidi reviziju istorije jer, kako navodi, svi Zrenjaninci imaju poštovanje prema onima koji su u toku nardnooslobidalačke borbe pružali otpor okupatoru, bez obzira da li su pripadali partizanskom pokretu ili pokretu Jugoslovenske vojske u otadžbini, a takav je bio i Žarko Zrenjanin.

- Moglo bi se govoriti o revizionizmu ukoliko bi neko sklonio imena ulica i škola koje se zovu po Žarku Zrenjaninu, a ja sam siguran da će u budućnosti postojati institucije i ulice sa imenom Zrenjanina, kako u samom Zrenjaninu, tako i u Banatu i Novom Sadu - naveo je predsednik Pokrajinske vlade.


Govoreći o postojanosti argumenata za promenu imena grada, Mirović je kazao da deo Zrenjaninaca želi da vrati ime Petrovgrad tom gradu jer žele da se vrate tradiciji i korenima, te da su u toj opciji imali dva naziva, odnosno Bečkerek ili Petrovgrad.

- Takva inicijativa je legitimna, nije uvredljiva ni prema kome, ima karakter obeležavanja istorijskih ličnosti kroz davanje imena Petrovgrad, a kralj Petar Prvi Karađorđević je možda i najznačajniiji čovek naše nacionalne istorije - istakao je Mirović.


On je dodao i da mu je nejasno otkuda se stvorila velika negativna energija uperena protiv te inicijative, osim ukoliko je ne poveže sa "negativnom energijom koja dolazi protiv gotovo svakog predloga koji aktuelna vlast u Srbiji iznese".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading