PLAVA VODA U TOPLICI: Za vikend ispuštena čudna tečnost u reku

Autor: Republika

Vesti

26.03.2018

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veća količina plave tečnosti ispuštena je tokom vikenda u Toplicu kod mosta koji ide ka nekadašnjoj staklari, zbog čega je reka dobila modro plavu boju. Ovo je prvo primetio ribolovac koji je kraj kanala iz kog izlazi tečnost, pecao.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

- Ujak je odmah slikao, a kako sam ja ranije radio u fabrici "Leoni", znam da koriste plavu boju, pa pretpostavljam da je reč o tome - kaže čitalac koji nam je prosledio fotografije, a čije ime je poznato redakciji.

On dodaje da je verovatno iskorišćeno to što je vikend i što nema radnika.

- Problem je što ne znamo kojoj inspekciji da se obratimo. Kada prijavimo, kažu nam da ukoliko nema uginuća, nema ni potrebe da se reaguje. Ranije čak i kada je bilo uginuća, posebno zbog otpadnih voda ŠIK "Kopaonik" iz Kuršumlije, ništa nije preduzeto - kazao nam je Nikola Kumanović iz ribočuvarske službe „Južna Morava 2" koja pokriva i vodotokove u Toplici.

Međutim, u prokupačkoj fabrici "Leoni" kažu da informacija da je tečnost ispuštena iz njihovog pogona nije tačna.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

- Otpadne vode koje se ispuštaju iz naše fabrike isključivo su sanitarne prirode - tvrdi Anica Divac koja je zadužena za medije u ime kompanije "Leoni".

Ona kaže da u procesu proizvodnje nema radnji pranja, ispiranja i korišćenja hemijskih sredstava, kao ida pre ispuštanja, sanitarne otpadne vode prolaze kroz sistem za prečišćavanje. Kvartalno se radi ispitivanje kroz uzorkovanje otpadnih voda od strane ovlašćene firme Beotok i sve dosadašnje analize i izveštaji pokazali su da je kvalitet otpadnih voda u granicama dozvoljenog- navela je ona u sms poruci koju nam je poslala.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

Na teren su izašli i predstavnici Ribolovačkog udruženja "Bistro" u Prokuplju. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading