ISPOVEST TAJKUNA MIŠKOVIĆA: Kako su me oteli "zemunci"

Autor:

Vesti

24.03.2018

06:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasnik "Delte" Miroslav Mišković u autobiografiji pod nazivom "Ja, tajkun" otkriva detalje otmice 2001. godine, kada su ga "zemunci" gepekovali i strpali u jamu, a posle isplate sedam miliona maraka ostavili ga na auto-putu u cik zore.

RepublikaFoto: Tanjug
Miroslav Mišković

Između ostalog, biznismen kojem se sudi zbog utaje poreza i koji je na slobodi samo zato što je platio ogromnu sumu od 12 miliona evra za jemstvo, u autobiografiji tvrdi da ga je Milošević smatrao saradnikom, Đinđić prijateljem, Tadić protivnikom, a Vučić neprijateljem. Takođe, Mišković drži lekcije i o tome "kako zaraditi prvi milion", a dotakao se i bolne teme - kako ga je aktuelna vlast uhapsila zbog malverzacija i silnih korupcionaških afera.

Međutim, najzanimljivija je svakako njegova ispovest o otmici, s obzirom na to da je prvi put kad je javno progovorio o tome, 2014. godine, prstom uperio direktno u lidera LDP Čedomira Jovanovića.

- Mene je otela grupa policajaca i mafijaša koji su, gotovo bez izuzetka, imali službene značke Državne bezbednosti još iz Miloševićevog vremena. Onda nisam verovao tadašnjem ministru policije kad mi se zaklinjao da moje otmičare u zatvoru često posećuje Čedomir Jovanović. Odbio sam Mihajlovićevo, pokazalo se proročko, predskazanje da će otmičari uz pomoć Jovanovića uskoro izaći na slobodu. Na moj užas, to se dogodilo - naveo je Mišković u saopštenju pre četiri godine.

Legija: Čedino s*anje

O Miškovićevoj otmici nedavno je za Ekspres govorio Milorad Ulemek Legija, koji je takođe spomenuo Jovanovića.

Milorad Ulemek Legija

- Jedan od učesnika u otmici Miškovića je, pogađate, Čeda. Ko je izvadio Spasojevića iz zatvora? Pa opet Čeda. Ko je smestio Makinoj grupi za ubistvo Boška Buhe? Čeda. Ko je naručio Šljukino ubistvo? Čeda. I da ne nabrajam dalje, morali biste da štampate jedan list samo za Čedina s*anja. Čeda je naneo više štete pokojnom premijeru nego svi drugi zajedno. Na kraju ga je i prodao - rekao je Ulemek.

Đura Mutavi: Šipar sve planirao

Ko je sve bio umešan u otmicu 2008, opisao je Miladin Suvajdžić poznatiji kao Đura Mutavi. Prema njegovim rečima, otmicu je planirao vođa klana Dušan Spasojević Šiptar, a drama je počela kada je Milan Jurišić Jure preprečio folksvagen ventom put automobilu alfa romeo u kojem je bio Mišković.

- Iza njih u drugom automobilu bili su Mile Luković, Dušan Krsmanović i Vladimir Milisavljević. Otetog Miškovića su do podzemne prostorije kod fabrike "Ikarbus" na auto-putu Beograd-Šid odvezla braća Aleksandar Simović i Miloš Simović - ispričao je tada Suvajdžić.

Čume: Legijin deo 3,5 miliona

Prema belešci koju su sastavili policajci nakon što su u septembru 2002. godine obavili razgovor sa Ljubišom Buhom Čumetom, a koju je objavio Ekspres, bivši voda "surčinskog klana" rekao je da je mozak cele operacije bio Legija.

RepublikaFoto: youtube.com/Balkan Channel
Ljubiša Buha Čume

- Novac od otmice prebacili su iz torbi u beli džak, a razlog je jer su sumnjali da se u torbi nalazi odašiljač i da ih tako policija može locirati. Taj džak zakopali su u šumi i ostavili da "odleži" jednu noć jer su sumnjali da se i u novcu nalazi policijski lokator. Sutradan im je Legija javio da su pare čiste, pa su iskopali novac i doneli ga u kancelariju u Surčin kod Ljubiše Buhe. Pre brojanja Spasojević mu je rekao da je Legiji dao 3,5 miliona, od čega je navodno Legija jedan milion dao roditeljima Nenada Bujoševića zvanog Rambo i porodici drugog učesnika u atentatu na Ibarskoj magistrali - piše u službenoj belešci.

 

4 meseca i četiri dana Spasojević proveo u zatvoru posle otmice Miškovića

6 meseci i 14 dana u zatvoru bio Luković

18 sati vlasnik "Delte" bio u zatočeništvu

20 miliona evra zaradili "zemunci" od otmica u periodu od 2000. do 2002.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading