OTKRIVAMO: Baba Vanga je Anđelija Tasić, školovala se u Zemunu!

Vesti

22.03.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuvena isceliteljka i proročica Baba Vanga, čija se predviđanja i sada obistinjuju, u školsku klupu prvi put je sela u Srbiji. Vanga je u septembru 1926. godine postala đak prvak zemunske škole za slepe i slabovide "Veljko Ramadanović" i tu se školovala sve do kraja 1928. O tome i danas postoje svedočanstva.

Foto: wikimedia.org/Pakko
Baba Vanga

U staroj upisnoj knjizi škole "Kralj Aleksandar", kako se ova ustanova tada zvala, baba Vanga je upisana kao Anđelija Tasićeva, ćerka čuvara polja Panda Tasića, otkriva Srpski telegraf. Iako je proročica u to vreme nosila srpsko ime i prezime, njeno poreklo danas je zvanično bugarsko. Pretpostavlja se da je Vangeliji Pandevoj ime tada samo prevedeno na srpski da bi se izbegli mogući problemi.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Vangino ime u dnevniku

VETAR JE PODIGAO

U vreme kada je upisala zemunsku školu, Vangelija ili Anđelija imala je 15 godina i njen vid već je bio potpuno izgubljen. Priča kaže da se u 12. godini maloj Vangi desilo nešto čudno - po vedrom vremenu podigao ju je iznenadan, jak vetar i nosio nekoliko metara. Nakon toga je oslepela i počela da proriče.

Predvidela je brojne događaje, počev od bombardovanja Beograda 1941. pa do toga da će Putin i Rusija dominirati svetom

Predvidela je brojne događaje, počev od bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, pa do prognoze koja je ovih dana ponovo aktuelna - da će Vladimir Putin i Rusija dominirati svetom.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Škola u Zemunu u koju je išla Baba Vanga

NAPUSTILA ŠKOLU

Vangi su prve đačke godine u Srbiji ostale u sećanju kao najlepši deo detinjstva. Tu je naučila da šije, a živeći u internatu u Zemunu, stekla je i prve prijatelje. Kada je decenijama kasnije dobila pozivnicu povodom jubileja škole, jedno od prvih pitanja bilo je da li neko zna šta je sa njenim školskim drugaricama - Borkom Jović iz Prištine, Ružom iz Čačka, Ličankom Milom Sudar... Pitala je i da li još postoji onaj spomenik u centru dvorišta (kralju Petru I), svira li se na starom klaviru i da li škola ima još tamburaški orkestar i hor, koji je tako divno svirao i pevao. U jednom trenutku, sećajući se đačkih dana, Vangi su potekle suze. Bilo je to kad je glavu obavila maramom koju su joj poklonili tadašnji učenici zemunske škole.

Setila se onda i da je školsko dvorište bilo puno kajsija i trešanja i da je imalo dugu kuhinju kraj same kapije, iz koje se širio miris krofni i prženica. Bezbrižne školske dane, međutim, brzo su prekinule tragične životne okolnosti. Nakon smrti pomajke, Vanga je morala da napusti školu u Srbiji i vrati se u rodnu Strumicu u Bugarskoj da bi brinula o mlađoj braći i sestrama.

Šta je sve predvidela Baba Vanga
  • Bombardovanje Beograda 6. aprila 1941. godine
  • Smrt bugarskog cara Borisa 28. avgusta 1943. godine jer je "videla crvenu zastavu nad njegovim dvorcem"
  • Zemljotres u Skoplju 1963. godine
  • Raspad Jugoslavije
  • Putinov uspeh: "Svi će se otopiti kao led i nestati, samo jedno neće - Vladimirova slava, slava Rusije. Niko ne može da zaustavi Rusiju. Sve prepreke će da ukloni ispred sebe i postaće gospodar sveta"
  • Dolazak vanzemaljaca za oko 200 godina "iako mnogi od njih već godinama žive na zemlji"
  • Smrt svog muža i svoju smrt

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading