OTKUD SRBI U LOGORU U SIRIJI? Vodili i decu u džihad, a sada mole za pomoć!

Autor: novosti.rs

Vesti

20.03.2018

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poziv bivšeg muftije, a sada poslanika u Skupštini Srbije i predsednika Stranke pravde i pomirenja (SPP), Muamera Zukorlića državnim organima Srbije da iz jednog logora na severu Sirije, pod kontrolom Kurda, spasu 11 državljana naše zemlje, mahom žena i dece poreklom iz Sandžaka, zasad je bez odgovora državnih institucija.

RepublikaFoto: Tanjug
Muamer Zukorlić

Međutim, Zukorlić nije pojasnio kako je saznao da se u tom logoru nalaze žene i deca poreklom iz Sandžaka, niti je saopštio njihova imena.

Pretpostavlja se da se radi o ženama i deci sandžačkih vehabija-džihadista koji su dobrovoljno otišli u Siriju i Irak i ratovali na strani Islamske države. Neki od njih su regrutovani u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, drugi u Bosni (Maoča), a pojedini u zemljama zapadne Evrope.

- U Siriji i Iraku je ratovalo između 30 i 70 Sandžaklija. Za njih desetak se zna da su poginuli, neki su se vratila u Srbiju, Bosnu, Austriju i Nemačku, a preživeli još ratuju u Guti, Idlibu i okolini Damaska. Mnogi od njih su u rat poveli i svoje mnogobrojne porodice - prenose, za "Novosti", nezvanične informacije dobri poznavaoci vehabija-džihadista s naših prostora.

- Nakon što je Islamska država počela da trpi poraze i da beži pred sirijskim armijom i ruskim bombarderima, mnogo Sandžaklija je poginulo, a dosta njih se razdvojilo od svojih žena i dece.

Najviše Sandžaklija je u Siriju otišlo preko novopazarskog medžida Furkan, kojim je rukovodio Abid Podbićanin, bivši student u Kairu, potom imam u okolini Prijepolja, a kasnije jedan od komandanata Islamske države u Siriji. Prema jednoj verziji, on je poginuo u borbama oko Kobanonea, a po nekim drugim informacijama još ratuje, pošto je fingirao svoju smrt da bi se pod drugim imenom vratio u Evropu. Zna se da je u Siriju odveo i svoju suprugu Nervesu Plojović i njihovo troje dece.

I Novopazarac Rejhan Plojović u Siriju je otišao sa suprugom Eminom i dvoje dece. Bezbednosne službe Srbije imale su i informaciju o tome da su u Siriju otišle i Novopazarke Lejla Brahović i Alma Smailović, koja je putem interneta upoznala Rama Grahovića iz Bosne i s njim, preko Austrije i Turske, otišla u Siriju i tom prilikom povela svoje dvoje dece.

Prema nezvaničnim informacijama, u Siriju je sa troje dece otišla i Alam R., takođe iz Novog Pazara, čiji suprug vehabija je još u zatvoru.

- Nema pouzdanih informacija o tome koliko je žena i dece džihadista iz Sandžaka trenutno u Siriji, jer su neke od žena odlazile, vraćale se i ponovo odlazile - kaže izvor.

Sve one sada su u nevolji, jer se zbog ratnih sukoba Turske i Kurda teško probijaju do Turske, ne mogu ni u Irak, neće ih ni Kurdi, a Asadova armija napreduje i uskoro bi mogla potpuno da završi sa Islamskom državom u Siriji.

Veruje se da ih ima i u drugim logorima, ali i među poginulima.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vlada

21.03.2018 07:51

Nisu Srbi vec Muslimani ili Bosnjaci ili poturice ili ....