URNEBESNI IZGOVORI SRSPKIH VOZAČA: Dobio sam na lutriji, nisam stigao da se vežem

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

19.03.2018

20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obavezno vezivanje pojasa još se nije ustalilo kao navika kod srpskih vozača, ali im zato nikad ne ponestaje izgovora kada ih zaustavi policija - jedan takav pravdao se saobraćajcima na Trgu Nikole Pašića u Beogradu da ga je srećka omela, kao i ispeglano odelo.

RepublikaFoto: youtube.com/Radio-televizija As Šabac
Foto: Ilustracija

Sada već izvesno nesrećni Radenko (65) bio je jedini od 30 kontrolisanih vozača koji je napravio prekršaj, barem dok je ekipa "Blica" bila u patroli sa dvojicom saobraćajaca na trouglu između Republičke i Gradske skupštine. Oči zakona bile su uprte pre svega na otkrivanje onih koji telefoniraju dok voze ili nisu vezani, jer je u toku bila akcija srpske saobraćajne policije, ali i njihovih kolega iz 31 evropske države u okviru međunarodne organizacije TIPSOL.

Čim je Radenko stao pred znakom stop u ruci policajca, pod svetlošću sunca bilo je jasno da se na njegovom levom ramenu ne nalazi crna traka koja glavu čuva.

- Dobar dan, molim vas, saobraćajnu dozvolu. Niste vezali pojas - pedantni saobraćajac odmah je ukazao na prekršaj vozača crvenog "pežoa 307".

Verovatno nije ni slutio da će nakon višegodišnjeg repertoara preslušanih izgovora naići na premijerno opravdanje.

- Verujte, tek što sam ušao u kola. Bio sam u Državnoj lutriji, 100 metara odavde, da uzmem dve srećke i nisam stigao da se vežem. Uvek vezujem pojas, baš pratim šta se priča i piše, poštujem propise - tražio je pomilovanje stariji vozač.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Foto: Ilustracija

Ipak, saobraćajac se nije dao iznenaditi.

- Akcija pojačane kontrole, pogotovo korišćenja pojaseva je u toku. Kazna za nevezivanje pojasa je 5.000 dinara, u roku od osam dana 2.500 dinara - nije ostavio dilemu policajac.

Iskusni vozač odjednom je promenio i izgled i ponašanje. Izašao je napolje i krenuo za saobraćajcem koji je već popunjavao zapisnik u službenom automobilu.

- Ovo je sramota i bezobrazluk. Gde ste bili kada me je na izlazu iz tunela isekao jedan sa zatamnjenim staklima. Zamalo da me udari koliko je jurio. Sigurno je pijan i drogiran. A vi mene zaustavljate zbog pojasa, samo što sam izašao da zamenim dve srećke. Uostalom, to je moja stvar da li ću da se vezujem ili neću. Bio sam skoro u Hrvatskoj i niko se ne vezuje - vodio je monolog Radenko.

Više od polovine poginulih bez pojasa

60 odsto poginulih vozača odnosno putnika nije koristilo pojas u trenutku nesreće tokom prošle godine

60 odsto manji je rizik od smrti u nezgodi uz pravilno korišćenje sigurnosnog pojasa
76 odsto vozača i suvozača u Srbiji koristi pojas
12 odsto putnika u Srbiji koristi pojas na zadnjim sedištima
6 odsto vozača u Srbiji koristi mobilni telefon u trenutku vožnje

Potpuno se razotkrio kada je dobio zapisnik na potpis.

- Čak 40 godina sam radio kao tržišni inspektor, a pre nekoliko meseci sam otišao u penziju. Nosio sam svakog dana ispeglano odelo i nisam mogao da stavljam pojas jer bih se skroz izgužvao. Kako bih posle objasnio šefu zašto mi je izgužvano odelo. I tada su mi jednom pisali kaznu, a pored je bio vozač sa zatamnjenim staklima kod koga možeš da nađeš prekršaj koji hoćeš - ispovedao se Radenko baš u trenutku kada je saobraćajni policajac zaustavio BMW sa zatamnjenim staklima u kome je vozač bio uredno vezan.

Ipak, bilo je mnogih, baš kao i Radenko, koji nisu poštovali zakon - tokom cele akcije napisano je više od 3.800 kazni zbog nevezivanja pojasa, a tokom 2017. kažnjeno je 36.000 vozača.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading