Sava centar plaća gejevima pola miliona!

Autor:

Vesti

19.03.2018

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravda je spora ali dostižna! Ativisti Gej-strejt alijanse GSA posle devet godina suđenja dobili su spor protiv Sava centra jer im je 2009. otkazana zakazana konferencija sa objašnjenjem da tamo mogu da se organizuju samo skupovi sa pristojnim ljudima i pristojnim sadržajem.

60 hiljada dinara dobiće svaki od tadašnjih aktivista

Naime, ova organizacija je 2009. trebalo da održi godišnju konferenciju o stanju ljudskih prava LGBT osoba, prostor je plaćen, ali je dva dana pred događaj otkazana rečima rukovodstva da "pederi nisu nigde dobrodošli, a kamoli u Sava centru, da je to kulturna institucija, te da u njoj neće držati konferencije nikakvi homoseksualci".

PRESAVILI TABAK

Tadašnji aktivisti alijanse, njih petoro, presavili su tabak i tužili SC za pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti, ugleda, prava ličnosti i povrede ravnopravnosti, a sud je nakon devet godina presudio u njihovu korist i naložio Sava centru da im isplati po 60.000 dinara. To je samo deo iznosa koji će morati da plate, i to bez kamate, koja, kako smo izračunali, iznosi još 100.000, a na njihov teret će pasti i troškovi postupka, te se veruje da će ukupan iznos biti oko 600.000 dinara. S obzirom na to da je najveći srpski kongresni centar već godinama u finansijskom ropcu, zbog čega je više puta raspisivan konkurs za partnera, ovo će biti još jedan kamen oko vrata.

ZASLUŽENA POBEDA

Sa druge strane, Boris Milićević, član predsedništva SPS i u to vreme predsednik GSA i jedan od tužilaca, kaže za Srpski telegraf da je to bio neviđen slučaj diskriminacije od jedne ustanove, te da je pobeda više nego zaslužena.

60 hiljada dinara dobiće svaki od tadašnjih aktivista alijanse

- Najsmešnije je što smo tog dana, kad su nas obavestili da konferencija ne može da se održi, mi tamo održali konferenciju za štampu kao članica Koalicije protiv diskriminacije, ali pošto nije pisalo Gej-strejt alijansa, nije im smetalo, a čim se u programu našlo GSA, onda su se pobunili kako gejevi ne mogu u Sava centar. Toliko su bahati bili da se na tome nisu zaustavili, već su iznosili najgnusnije uvrede po medijima - kaže Milićević.

Od nadležnih u Sava centru smo pokušali da dobijemo komentar na presudu, kao i koji je tačan iznos koji će morati da plate, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Ovo su uvrede tadašnjeg rukovodstva SC
- Nemam ništa protiv njih, osim što ne mogu očima da ih vidim
- Znate gde se pederi skupljaju po gradu, pa nek onda idu tamo da drže konferencije
- U Sava centru mogu da se organizuju samo skupovi sa pristojnim ljudima i pristojnim sadržajem
- Mislim da pederi nisu nigde dobrodošli, a pogotovu ne u Sava centru. Zato mi ne dozvoljavamo održavanje takvih skupova.
- Ne branim ja da se okupljaju gde god hoće, samo ne u Sava centru.
- Sava centar je kulturna institucija i u njoj neće držati konferencije nikakvi homoseksualci, jasno je gde se oni okupljaju

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading