KAD OSLEPIŠ, KASNO JE: Redovni pregledi spas od GLAUKOMA

Autor: Tanjug

Vesti

13.03.2018

05:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glaukom je najpodmuklija očna bolest i drugi po redu uzročnik slepila, a u našoj zemlji sa njim živi najmanje 100.000 građana. Zovu ga tihi kradljivac vida, a, na žalost, ime mu savršeno odgovara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Usled povećanog pritiska u oku, glaukom neprimetno uništava nervna vlakna mrežnjače i vidnog živca. To znači da glaukom uništava delove oka koji su zaduženi za prenos svetlosnih signala do centra u mozgu i za formiranje slike predmeta koji gledamo. 

Ovo propadanje u početku ne daje nikakve simptome, a kada se pojave, onda je kasno, jer je bolest već uznapredovala. 

Tada se izoštreno vide samo centralni predmeti ili osobe, dok periferni vid postaje zamućen. Magla se sa periferije vremenom širi ka centru vidnog polja što je početak potpunog slepila i faze u kojoj ne postoji način da se vid povrati i bolest zaustavi. 

Zato je najvažnije redovno ići na oftalmološke preglede, naročito posle 45. godine, jer i za glaukom važi isto previlo kao i za sve druge zdravstvene probleme - ako se rano otkrije, moguće je držati ga pod kontrolom. 


U okviru obeležavanja svetske nedelje borbe protiv glaukoma, na Očnoj klinici KCS, održaće se serija edukativnih predavanja za sve zainteresovane pacijente i građane. Predavanja će biti posvećena prevenciji, ranom otkrivanju i pravilnom lečenju glaukoma. 

Predavači su doktori odeljenja za glaukom Klinike za očne bolesti KCS, a predavnja će držati u ponedeljak, utorak i petak, od 14 do 15 sati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading