Zabrinjavajući podaci: SRBIJA SVAKOG DANA IMA 99 STANOVNIKA MANJE!

Autor: Mondo.rs

Vesti

07.03.2018

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj stanovnika u Srbiji opašće na 5,5 miliona do 2041. godine, što je pad od čak 23% (u odnosu na statistiku iz poslednjeg popisa stanovništva 2011. godine), podaci su UNICEF-a.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Još jedan zabrinjavajući podatak UNICEF-a, je da je od 2011. do 2016. godine broj dece smanjen za gotovo 40.000, a ukupan broj stanovnika opašće na 5,5 miliona do 2041. godine.

Da je ovo jedan od glavnih, ako ne i glavni problem Srbije, nedavno je ukazao i predsednik države Aleksandar Vučić, primetivši da ova zemlja svakog dana ima 99 stanovnika manje.

- Nemamo problem sa finansijama, sa fiskalnom konsolidacijom, kao ni sa raznim glupostima koje slušamo svaki dan, već imamo 99 ljudi manje u našoj Srbiji - rekao je Vučić polovinom februara 2018. godine. 

Prema nedavnom istraživanju, koje je objavio "Juronjuz" (Euronews), i zemlje iz okruženja, odnosno Balkana i srednjo-istočne Evrope, takođe su ugrožene padom nataliteta.

Gotovo cela srednja i istočna Evropa od 1990. godine ostale su bez oko 20 miliona stanovnika. 

Litvanija i Letonija, na primer, izgubile su četvrtinu populacije, Rumuniju je napustilo 17% stanovništva, a u prvih deset godina članstva u EU Poljska je ostala bez dva miliona stanovnika!


Prema proceni UN-a, najbrži trend smanjenja stanovništva na svetu biće u srednjoj i istočnoj Evropi i idućih nekoliko decenija zbog iseljavanja i niske stope rađanja dece.

Najugroženije zemlje su: Letonija, Bugarska, Moldavija, Ukrajina, Hrvatska, Litvanija, Rumunija, Srbija, Poljska i Mađarska.

Podaci UN govore da će najveći pad broja stanovništva osetiti Bugarska. Od 7,5 miliona koliko je 1950. godine živelo u Bugarskoj, do 2050. godine, dakle u rasponu od 100 godina, biće ih tek 5,42 miliona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading