SEKTOR ZA VANREDNE SITUACIJE: Postoji opasnost od izlivanja reka!

Autor: Tanjug

Vesti

06.03.2018

08:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Bojazni od izlivanja reka u ugroženim područjima postoje, narednih nekoliko dana trebalo bi da budu mirni, ali to sve zavisi od količine snega na planinama, od brzine topljenja tog snega i količine padavina ovih dana", izjavio je danas pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Otapanje snega stvara opasnost od poplava

- Prethodna 24 sata bila su relativno mirna, ali bojazni od izlivanja reka postoje, naročito na malim vodotokovima i mi smo još prethodne nedelje preduzeli određene radnje i poslali svoje ljude, pojačanja, a urađene su i preventivne mere, zajedno sa lokalnom samoupravom, baš kod onih naselja koja su bila ugrožena i prethodnih godina - rekao je Nikolić za RTS.

Prema njegovim rečima, za sada, "srećom nije bilo potrebe" da timovi Sektora za vanredne situacije u Zaječaru reaguju.

U prethodnih nekoliko godina, napominje Nikolić, lokalne samouprave mnogo ozbiljnije rade na tim poslovima i to se, ocenjuje, vidi iz godine u godinu.

- Naravno, i pored obuke koju su imali od strane Sektora, stigla je i naredba od ministra unutrašnjih poslova, tako da mislim da je velika ozbiljnost i dosta toga je preventivno urađeno, što je u njihovoj moći. Moramo se više baviti preventivom, kada ne bude opasnosti od poplava, da se vodotokovi uređuju tada i to je zadatak koji u narednom periodu treba da bude broj jedan - naglašava Nikolić.

Ukazuje da Sektor za vanredne situacije ima dobru komunikaciju sa susednim zemljama i kaže da bez te konekcije, ne bi se moglo funkcionisati, jer u Srbiju, kako kaže, vrlo često dolaze talasi iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, koji nam prave dosta problema, te se zato sliv Dunava i Save prati permanentno.

Takođe, podvlači da su zalihe snega na Alpima slične kao 2006, i podseća da je te godine dosta problema bilo na slivu Dunava.

- Tako da, to mora da se prati i taj talas očekujemo negde u aprilu mesecu. Nadamo se da neće doći do naglog otopljavanja, što bi prouzrokovalo zaista velike probleme ne samo Srbiji, već svim zemljama gde Dunav teče - kaže Nikolić.

Poplave iz 2014. velika su pouka za, dodaje Nikolić i ocenjuje da je mnogo toga je urađeno, "ne dovoljno, jer se ne može nešto što decenijama nije rađeno uraditi za par godina". 

- Posao ogroman sledi, Sektor je pojačao svoje kapacitete i naš plan je da u narednim godinama svaka oblast ima specijalističke timove za poplave, jer, nažalost, takva je tendencija da možemo očekivati u bilo kom delu Srbije poplavu. Vrlo često, pogotovo kod bujičnih poplava, mora se odmah reagovati - rekao je Nikolić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading