Temperaturni šok od kojeg i najzdraviji padaju: ZA DAN 35 STEPENI RAZLIKA!

Autor: J. JOKANOVIĆ - A. V. MARKOVIĆ

Vesti

03.03.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko nije pao zbog leda pašće od temperaturnog šoka! Za svega nekoliko dana preći ćemo iz debelog minusa u debeli plus, pa će razlika u temperaturi biti čak 43 stepena, što će i zdrave pokositi. Takve drastične promene vremena uzrokuju prehlade, glavobolje, depresiju...

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Od ovolikog snega, neće ostati ni dugmići

DRUGI ŠOK ZA MESEC DANA

Naime, prema izgledima vremena za narednih nekoliko dana temperature će ići i do plus 18, a s obzirom na to da je u četvrtak ujutru izmereno minus 25, tolika razlika u temperaturi predstavlja veliki stres za organizam. Samo za 24 časa, od četvrtka ujutru do petka, kada je živa u termometru dostigla deseti podeok, temperatura je porasla za 35 stepeni! Takođe, to je drugi šok za organizam za mesec dana, budući da smo pre ovog ledenog talasa imali neobično toplo vreme za ovo doba godine. 

Laganije se oblačite i, ako ste van kuće, uvek pri ruci imajte lek 

Specijalista Opšte medicine prim. dr Vesna Janjušević savetuje građane da se laganije oblače i da narednih dana, ako su van kuće, uvek pri ruci imaju lek za glavobolju.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
A onda stiže toplotni šok

- Promene raspoloženja, glavobolja i prehlade moguće su kada dođe do velike razlike u temperaturi. Prošle nedelje imali smo debeli minus, a narednih dana očekuje nas plus, što je za organizam oblik šoka, stresa, na koji se teško privikava. Stiže nam i proleće, sa njim i vremenske promene koje najčešće utiču na pojavu glavobolje, pa uvek sa sobom imajte nešto "za glavu" i nemojte da vas iznenadi povećan umor, pojava depresije i čestih promena raspoloženja. Takođe, prošle nedelje oblačili smo se kao za Sibir, pa tu odeću sad spakujte i uzmite nešto laganije, onako kako nalaže temperatura - kaže prim. dr Janjušević.

Lekari savetuju i uzimanje što više tečnosti, jaču ishranu i potpuno prilagođavanje vremenskoj prognozi.

MART U PLUSU

Prema najavama meteorologa danas (subota) pre podne biće oblačno s kišom, susnežicom i snegom, ali se popodne očekuje prestanak padavina.

- Međutim, novo naoblačenje sa padavinama stiže uveče, minimalna temperatura biće minus četiri, a u toku dana od jedan do 12 na jugoistoku. I u nedelju oblačno sa kišom, susnežicom i snegom, a na severu i istoku moguća je i ledena kiša. Padavine će prestati krajem dana, temperatura će biti od nula do deset stepeni - kaže meteorolog Đorđe Đurić i dodaje da već u ponedeljak uveče stiže jače naoblačenje i kiša, a na istoku i na planinama i sneg.

- Međutim, živa u termometru će biti u plusu između tri i 15 stepeni. U utorak kišovito u većini predela, a temperatura će se kretati između sedmog i 15 podeoka. U sredu u celoj zemlji relativno toplo, maksimalna temperatura od 12 do 18 - kaže Đurić.

Vremenska prognoza za narednih pet dana

Dani Minimalna temperatura Maksimalna temperatura
Subota - 4 °C 12 °C
Nedelja  -2 °C 10 °C
Ponedeljak -2 °C 15 °C
Utorak  1 °C 15 °C
Sreda  2 °C  18 °C
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading