NOVA ŠKOLSKA GODINA - NOVI PREDMETI: Gimnazijalci će imati dva časa više nedeljno!

Autor: Blic

Vesti

25.02.2018

08:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Programi koji su spoj više predmeta osmišljeni su kako bi doprineli razvoju veština neophodnih za život i rad u 21. veku, kažu u Ministarstvu prosvete.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

Kako piše Blic, ministarstvo prosvete završilo je novi Plan i program nastave i učenja za opšte srednje obrazovanje, prema kome se uvode izborni predmeti. Tako će budući učenici prvog razreda, pored postojećih izbornih predmeta (građansko vaspitanje ili verska nastava i drugi strani jezik), u septembru birati još dva od šest ponuđenih programa.

Kako za Blic objašnjava Biljana Stojanović iz Ministarstva prosvete, prva opcija je "jezik, mediji i kultura", kroz koji će učiti da kreiraju informacije, da razumeju pročitano u medijima, da sarađuju, komuniciraju i rešavaju probleme.

Učenici koji vole psihologiju, sociologiju i istoriju mogu da se opredele za program "pojedinac, grupa i društvo", gde će se upoznavati sa ljudskim pravima i institucijama i osposobljavati se da razvijaju kritičko mišljenje, da budu društveno odgovorni... "Zdravlje i sport" je treći program koji đaci mogu da izaberu, a cilj je da prepoznaju značaj telesnog vežbanja, kao i da se odgovorno ponašaju prema svom zdravlju.

- Kroz program "obrazovanje za održivi razvoj" učenici će se pripremati da uoče i prepoznaju ekonomske, ekološke i socijalne probleme društva, da pronalaze rešenja za prevazilaženje problema, a nastava ovog programa doprinosi razvoju kompetencije za odgovorno učešće u demokratskom društvu - ističe Biljana Stojanović.

S druge strane, prema njenim rečima, program "primenjene nauke" bi decu trebalo da osposobi za razumevanje i primenu znanja iz fizike, biologije i hemije u svakodnevnom životu. Ljubitelji likovnog, srpskog, muzičkog i istorije mogli bi da izaberu program "umetnost i dizajn".

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Foto: Ilustracija

- Od ovih šest programa škole će, u skladu sa iskazanim interesovanjima učenika i kadrovskim potencijalima, izabrati četiri programa koja će činiti listu izbornih programa škole. Učenici će od ta četiri birati dva koja će učiti tokom prvog razreda. U drugom razredu mogu da nastave iste predmete, a mogu i da izaberu dva nova programa - kaže Stojanovićeva.

Ona objašnjava da je reč o programima koji su spoj više predmeta i koji su kreirani tako da doprinesu razvoju veština neophodnih za život i rad u 21. veku. Kada završe drugu godinu, učenici će birati nove programe koje će učiti u 3. i 4. razredu. Tada će imati nove opcije: "obrazovanje za održivi razvoj", "umetnost i dizajn", "primenjene nauke" 1 - usmerene ka medicinskim naukama, primenjene nauke 2 - usmerene ka tehničkim naukama, "osnovi geopolitike", "ekonomija i biznis", "religija i civilizacija", "metodologija naučnog istraživanja" i "savremene tehnologije".

Novine bi od septembra trebalo da budu uvedene za učenike prvog razreda, a u naredne tri godine i za drugi, treći i četvrti razred.

Izborni programi

 

1. i 2. razred gimnazije

(šest programa, dva časa nedeljno)

1. Jezik, mediji i komunikacija

Učenje kreiranja informacija, razumevanja pročitanog, podsticanje saradnje, komunikacije, rešavanja problema.

2. Pojedinac, grupa, društvo

Upoznavanje sa ljudskim pravima i institucijama, osposobljavanje za kritičko mišljenje, društvenu odgovornost.

3. Zdravlje i sport

Prepoznavanje značaja telesnog vežbanja, odgovorno ponašanje prema zdravlju.

4. Obrazovanje za održivi razvoj

Prepoznavanje ekonomskih, ekoloških i socijalnih problema društva, pronalaženje rešenja, razvoj kompetencija za odgovorno učešće u demokratskom društvu.

5. Primenjene nauke

Osposobljavanje za razumevanje i primenu znanja, zakonitosti i principa fizike, biologije i hemije u svakodnevnom životu.

6. Umetnost i dizajn

Razvijanje kreativnosti, inteligencije, razvijanje estetike i kompetencije za preduzimljivost i orijentaciju ka preduzetništvu.

3. i 4. razred

(devet programa, dva časa nedeljno)

1. Obrazovanje za održiv razvoj

2. Umetnost i dizajn

3. Primenjene nauke 1 - za usmerenje ka medicinskim naukama

4. Primenjene nauke 2 - za usmerenje ka tehničkim naukama

5. Osnovi geopolitike

6. Ekonomija i biznis

7. Religije i civilizacija

8. Metodologija naučnog istraživanja

9. Savremene tehnologije

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading