Održana panel diskusija "Orao krstaš – Samo na grbu ili i u prirodi?“

Autor:

Vesti

08.02.2018

23:33 >> 23:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Orao krstaš jedva da živi u Srbiji. Kako sada stvari stoje, poznat je samo jedan gnezdeći par na severu Banata.

RepublikaFoto: Svetoslav Spasov
Orao krstaš

Panel diskusija pod nazivom „Orao krstaš – Samo na grbu ili i u prirodi?“ održana je 7. februara u prepunoj sali EU info centra u Beogradu. Milica Mišković, koordinatorka projekta – PannonEagle LIFE, Nikola Stojnić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije govorili su povodom situacije u kojoj je orao krstaš, ptica koja se nalazi na grbu naše države, došao do ivice opstanka u Srbiji.

Prema rečima Nikole Srojnića, početkom 21. veka jedino poznato gnezdilište orlova krstaša u Srbiji bila je Fruška gora. Na ovom prostoru gnezdilo se od 2 do 4 para sve do 2017. od kada se orao krstaš kao gnezdarica na Fruškoj gori ne beleži. Od 2009. do današnjih dana jedan par gnezdi se na usamljenim stablima u okruženju očuvanih stepskih staništa severnog Banata. To je trenutno jedini poznati gnezdeći par u Srbiji.

RepublikaFoto: Nandor Seres

Povratak orla krstaša u Srbiju je zaista neizvestan. Kao glavne pretnje po opstanak ove krupne i osetljive ptice nameću se gubitak staništa koje je nastalo preoravanjem ili zarastanjem u žbunje velikih livada i pašnjaka na kojima orlovi krstaši pronalaze plen. Drugi značajan problem jeste i nedostatak velikog i starog drveća na kojima bi orlovi krstaši svijali gnezda. Uznemiravanje, ubijanje i stradanje od trovanja dodatno otežavaju opstanak orlova, istakao je Milan Ružić.

Milica Mišković predstavila je međunarodni višegodišnji projekat za zaštitu orla krstaša PannonEagle LIFE, koji vodi organizacija BirdLife Mađarska, a koji okuplja ukupno 11 organizacija iz Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke i Srbije. Predstavnici Srbije su Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Pokrajinski Zavod za zaštitiu prirode. Zajednički cilj je povećanje brojnosti panonske populacije orla krstaša na bar 300 parova i sprečavanje ugrožavajućih faktora kao što je trovanje.

RepublikaFoto: Marton Horvath

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading