BRUFEN UBIJA EMOCIJE: Opasnost od lekova protiv bolova i visoke temperature

Vesti

08.02.2018

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od preteranog konzumiranja paracetamola i brufena, čiji je glavni sastojak ibuprofen, emotivno ćemo otupiti! Najnovija istraživanja pokazala su alarmantne rezultate - da lekovi protiv bolova i za skidanje temperature utiču na emocije tako što ih brišu!

RepublikaFoto: pixabay.com

Svakodnevno uzimamo različite tablete da se smirimo, lakše zaspimo, da nas prođe glavobolja ili mučnina. Svaki od lekova koji unesemo u organizam, analgetik, antibiotik ili sedativ, ima neku nuspojavu, a ako ih često konzumiramo, mogu da izazovu i nova oboljenja.

Naime, naučna studija na Univerzitetu u Kaliforniji otkrila je nedavno da žene koje uzimaju lekove kao što su ibuprofen, odnosno brufen, i paracetamol osećaju manji emocionalni bol, dok je kod muškarca pokazala da su njihova osećanja intenzivnija.

FIZIČKA NELAGODNOST

- Nikad pacijentima ne prepisujem da dugo piju ove lekove, samo onoliko koliko je neophodno, jer reumatski bolovi mogu biti užasni. Moram da naglasim da svako ko dugo trpi bilo kakav fizički bol vremenom se emotivno menja, postaje depresivniji, bezvoljniji, mrzovoljan.

- Ovakva istraživanja su korisna, ali treba naglasiti da još nisu završena i da nijedan lek nije do kraja ispitan, tačnije svi imaju brojne kontraindikacije u zavisnosti od čoveka - objašnjava dr Filip Gojković, reumatolog.

U pomenutim istraživanjima, lekari i naučnici ističu da ovi analgetici blokiraju osećanja u mozgu, kao i fizičku nelagodnost.

SEKSUALNA DISFUNKCIJA

Lekari takođe upozoravaju i na druge kontraindikacije, u ovom slučaju kod muškaraca. Naime, nemogućnost erekcije, odnosno seksualna disfunkcija može biti uslovljena prečestim uzimanjem brufena, tačnije ibuprofena.

- Svi lekovi na svetu su nužno zlo. Najveći problem srpskog zdravstva je što se lekovi prepisuju i kad treba i kad ne treba. Tu su veliki problem farmaceuti koji često izdaju lekove za novac i bez recepta. Nije stvar samo dobiti recept već je važno i mišljenje i savet lekara.

Dr Milošević: Najveći problem srpskog zdravstva je što se lekovi prepisuju i kad treba i kad ne treba

- Ibuprofen je, recimo, dobar lek i daje fenomenalne rezultate, međutim, ako se uzima prečesto, može da dovede do čira, želudačnih problema, ali i do seksualne disfunkcije i steriliteta - upozorava prof. dr Aleksandar Milošević, urolog i seksolog.

Istraživanja na Univerzitetu Kalifornija iz Santa Barbare pokazala su i vezu lekova za smirenje i onih protiv bolova sa povećanim rizikom od srčanog udara, problema sa plodnošću i oštećenjem jetre.

Nuspojave lekova:
  • alergijske reakcije (svrab, osip)
  • simptomi od probavnog sistema (gorušica, dijareje, otežana probava, gubitak apetita, čir na želucu, pa čak i krvarenje iz probavnog trakta)
  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • poremećaj sna
  • mišićna slabost
  • grčevi u nogama
  • Teži oblici:
  • demencija
  • otok gornjih disajnih puteva
  • otežano disanje
  • nagle promene pritiska
  • sterilitet

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading