PAŽNJA: Od 1. marta nova obavezna vakcina za decu!

Autor: n1info.com

Vesti

02.02.2018

18:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vakcina protiv bakterije streptokoke pneumonije od 1. marta biće obavezna za decu, predviđeno je Pravilnikom o vakcinaciji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Od 1. marta obavezna vakcinacija protiv bakterije streptokoke pneumonije

Ta vakcina štiti od ozbiljnih bolesti, poput zapaljenja pluća, zapaljenja uva i sinusa, kao i komplikacija poput meningitisa i sepse, izjavila je specijalista pedijatrije i imunologije Nevenka Raketić.

Raketić je, gostujući u Danu uživo, rekla da je nova vakcina predviđena za decu uzrasta do pet godina, jer su ona, kako je rekla, tada pod "najvećim rizikom", kao i za starije osobe.

- Ukoliko se krene od drugog meseca, može da se daje uporedo sa petovalentnom vakcinom, u tri doze, i nakon godinu dana da bude revakcinacija - rekla je Raketić.

Dodala je da pneumomok bakterija postoji u prirodi u više od 100 sojeva, ali da nisu svi opasni.

- Ova vakcina štiti od serotipova koje izazivaju komplikacije i upravo zato je važna - rekla je.

Prema njenim rečima, obezbeđeno je 165.000 doza ove vakcine, koja se do sada plaćala.

- Mislim da će roditelji biti oduševljeni, jer se ova vakcina ranije plaćala, a mi smo je preporučivali pre odlaska u kolektiv...Videćete da će se, kad se uvede i ova nova vakcina, smanjiti broj oboljenja od tih dečjih bolesti, prvenstveno zapaljenja uva, a posle i od onih ozbiljnijih bolesti - rekla je Raketić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading