SAOBRAĆAJNE KAZNE MOGU DA ZASTARE: Saznajte kako da izbegnete plaćanje prekršaja

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

02.02.2018

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vožnja žutom trakom, u alkoholisanom stanju, neprimerenom brzinom, ili bez pojasa, samo su neke od kazni za koje se vozači redovno kažnjavaju. Ali, retko ko od njih zna da ta kazna može i da zastari. Rok za zastaru može biti od jedne do dve godine.

RepublikaFoto: MUP Srbije

Statistika pokazuje da čak dve trećine prekršaja u Srbiji pojede prašina, te u tom slučaju okrivljeni ne snosi bilo kavu odgovornost.

Advokat Maja Orlović objašnjava za Telegraf da postoje relativna i apsolutna zastarelost.

- Apsolutna zastarelost nastupa za dve godine, a počinje da se računa se od dana izvršenja prekršaja, što znači da apsolutna zastara nastupa na dan kada je izvršen prekršaj. Ako je izvršen 31.01.2018. godine, apsolutna zastara nastupa 31.01.2020. godine. Zastarevanje se prekida svakom procesnom radnjom suda koja se preduzima radi vođenja prekršajnog postupka. Od tad teče relativna zastara, koja se računa od poslednje radnje nadležnog suda koja je preduzeta radi vođenja prekršajnog postupka.

- To znači da bilo kakavo upućivanje npr. poziva okrivljenom, zahtev nadležnoj policijskog stanici da se utvrdi tačna adresa okrivljenog,  zahtev nadležnoj policijskoj stanici za dovođenje okrivljenog  itd. prekida relativno zastarevanje. To praktično znači da ako od dana pokretanja prekršajnog postupka pa do prvog poziva okrivljenom prođe više od godinu dana, to je relativna zastara - objasnila je Orlovićeva.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ

U tom slučaju, prekršilac koji smatra da je nastupila relativna zastarelost treba da istakne prigovor nastupanja relativne zastarelosti sudu, može i usmenim i pisanim putem.

- Takođe treba naglasiti da postoji i zastarelost izvršenja kaznene mere, gde takođe apsolutna zastara nastupa posle dve godine, a relativna posle godinu dana. Pa tako ukoliko od pravosnažnosti presude do obaveštenja o zabrani upravljanja vozilom protekne više od jedne godine, izvršenje je zastarelo i takođe osuđeni treba da istakne prigovor zastarelosti izvršenja kazne sudu - pojasnila je advokatica i naglasila da se ova tumačenja ne tiču samo saobraćajnih prekršaja, već i javnog reda i mira, komunalnih prekršaja itd.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
PREKORAČENJE U KILOMETRIMA - KAZNA
 1 do 20      3.000 dinara (1.500 ako se plati u roku od 8 dana)
21 do 40   5.000 dinara (2.500 ako se plati u roku od 8 dana)
41 do 60  6.000 do 20.000 dinara, 3 poena, mesec dana zabrana 
61 do 80     15.000 do 30.000 dinara, 6 poena i 3 meseca zabrane 
81 i više  100.000 do 120.000 dinara, 14 poena i 8 meseci zabrane 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading